Muurschildering Ploegschilder Jan van der Zee terug

Vier jaar geleden ging de muurschildering van Ploegschilder Jan van der Zee aan sloop ten onder. Er wordt nu hard gewerkt aan een replica van het kunstwerk in de Hanzehogeschool Groningen.

In de hal van het Instituut voor Life Science & Technology van de Hanzehogeschool zijn de kunstenaars Frits Hesseling en Johanna Hondelink druk in de weer met rollers, tape en zeker 17 kleuren verf. Zij geven de muurschildering van Jan van der Zee een tweede leven. 

Eind oktober 2012 sneuvelde het kunstwerk bij de sloop van de Analistenschool aan de Poortstraat in Groningen. Maar voordat de sloophamer werd ingezet, documenteerde City as Archive de schildering fotografisch, nam kleurmonsters en verzamelde stukjes muur. Aan de Nelf Lakfabrieken werd gevraagd om de juiste kleuren te mengen.

Muurschildering Jan van der Zee wordt gered

Replica

De eerste contouren zijn sinds een paar dagen zichtbaar. Oud-Minerva-docent Hesseling: ,,Het is een replica en is in grootte 107 procent van het origineel. Het wordt mooier dan het was, want de oorspronkelijke schildering was behoorlijk beschadigd.’’

Eind volgende week verwachten de kunstenaars klaar te zijn met schilderen. Dan moet er alleen nog een vernislaag overheen ter bescherming.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.