Muzikaal Twij Deuntjesprotest 'prachtig eerbetoon'

Een indrukwekkende stoet Groningse streektaalmuzikanten bevolkte maandagmiddag de kantine van RTV Noord. Voor een muzikale actie zonder succes.

Daar ziet het althans naar uit. De leiding van RTV Noord bleek ook achteraf nog vast van plan een streep te halen door het muziekprogramma Twij Deuntjes veur Aain Cent. Doel was nou juist de regionale omroep op andere gedachten te brengen.

De presentatie kwam van Tammo & Elzo, Frank den Hollander en Alina Kiers dus. Alex Vissering, Harry Niehof, Jan Veldman, Rieks Folgerts, Arno van der Heijden, Arnold Veenman, Bert Hadders, Lianne Abeln, Linde Nijland, Gert Sennema, Marieke Klooster, Miranda Bolhuis, ze waren er allemaal – en dan slaan we er ook wat over. Neem Marlene Bakker, singer-songwriter en aanjager van Twij Deuntjes mot blieven, samen met SP’er Pim Siegers. En Henk Scholte, Twij Deuntjes-maker, plus producer Rolf Schreuder.

'Groot onrechtvaardigheidsgevoel'

Bakker begon het éénuursprotest met een betoog. Ze voelde een ‘groot onrechtvaardigheidsgevoel’ toen ze via de radio het doodsbericht van het programma hoorde. Niet alleen voor Groningstalige muziek, ook voor die gezongen in andere kleine Europese talen. Bert Hadders (De Nozems, Iemandsland) vreesde dat de omroep zich op termijn moet opheffen wegens gebrek aan relevantie. Ook Den Hollander stak van wal. Tussendoor werd sfeervol en aanstekelijk gemusiceerd en kreeg Scholte de Nobelprijs (maar dan zo’n fles bitter van Ameland).

'Prachtig eerbetoon'

,,Een prachtig eerbetoon’', reageerde hoofdredacteur Mischa van den Berg van RTV Noord. Maar de omroep moet bezuinigen ,,Dat doet pijn in de hele organisatie. De Groningse cultuur krijgt straks zeker genoeg plek in andere programma’s.” Dagblad van het Noorden heeft Scholte en Schreuder aangeboden Twij Deuntjes voort te zetten, via internetradio, tv-registraties en optredens.

Bekijk hieronder de volledige reactie van Van den Berg en Lensink.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.