Muzikanten brengen kerst aan bed

Muzikanten van Gruno's Postharmonie speelden op eerste kerstdag kerstliedjes voor patiënten in het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Thuis zal ze deze muziek niet draaien, daar is ze eerlijk over. Maar nu geniet Annetha Rozema van Kling, Glöckchen, Kling, gespeeld door vijf leden van Gruno's Postharmonie. De 43-jarige Groningse ligt na een voetoperatie het hele kerstweekend in het ziekenhuis, moederziel alleen op een vierpersoons kamer. ,,Mijn gezin zit lekker thuis en ik lig hier, dat is best balen'', zegt ze. ,,Maar het is mooi dat deze muzikanten toch een beetje kerstsfeer brengen.''

Keuze genoeg

Arts-onderzoeker Ronald Bierings bedacht het concept vorig jaar samen met zijn UMCG-collega professor Judith Rosmalen. Allebei werken ze in het ziekenhuis en zijn ze tevens lid van Gruno's Postharmonie. Bierings als trompettist, Rosmalen als fluitiste. ,,Ik kom uit Brabant en daar is het zo normaal om muziek als troost te gebruiken'', zegt Bierings. ,,En als je in het ziekenhuis moet liggen tijdens de kerstdagen is dat niet leuk.''

Verdeeld in kleine groepjes verspreiden de muzikanten zich eerste kerstdag 's ochtends over de ziekenhuisafdelingen. Alleen de Intensive Care wordt vermeden, die patiënten zijn te ziek. Frank Extra van het harmonieorkest arrangeerde speciaal voor dit evenement veertien liedjes waaruit de vijf ensembles kunnen kiezen.

Applaus

Bierings trekt met Liesbeth (dwarsfluit), Maarten (hoorn), Trudy (hobo), Liesbeth (fagot) naar de afdeling orthopedie. De zestien patiënten die met kerst noodgedwongen moeten blijven, zien een privéconcert aan het bed wel zitten. Behalve kamer tien, zegt een verpleegkundige. Die deur blijft dicht.

,,U mag meezingen hoor'', zegt Bierings tegen de twee mannen op kamer negen. De man in een Harley-T-shirt lacht vriendelijk terug. Als Stille Nacht, Heilige Nacht door de kamer klinkt, tovert hij een gelukzalige glimlach om zijn lippen.

Zijn buurman pakt snel zijn de mobiele telefoon om het bijzondere moment vast te leggen voor de familie. Er klinkt een welgemeend applaus.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.