Muzikanten en luisteraars in de bres voor Twij Deuntjes

Muzikanten en luisteraars in Groningen voeren op Facebook actie richting Radio Noord om het programma Twij Deuntjes ook na 1 januari op de zender te houden.

Het onder liefhebbers van streektalen populaire muziekprogramma van presentator Henk Scholte en technicus Rolf Schreuder sneuvelt met Teletekst en het spelletje Klouk op tv als gevolg van een forse bezuiniging bij de omroep. De provinciale zender levert ongeveer een miljoen van haar budget in. Vooral het einde van Twij Deuntjes doet in de provincie zeer.

Kwaad

Pekelder Pim Siegers heeft via sociale media de actie ‘Twij Deuntjes Mot Blieven’ gestart. In enkele dagen leverde dit op Facebook niet alleen 1500 likes op, maar ook gefilmde, geschreven, gesproken en gezongen steunbetuigingen van artiesten als Daniël Lohues, Rob de Nijs, Arnold Veeman, Harrie Niehoff, Fries Wolma en Bert Hadders.,,Ik ben ontzettend kwaad”, zegt Siegers.

Henk Scholte is onder de indruk van alle bijval voor zijn programma maar hij voelt zich niet in de positie om met de vuist op tafel te slaan. ,, Het is heel jammer maar de omroep kiest voor de harde journalistiek. Dit hakt er heel hard in. Ik heb daar verder geen zeggenschap in.” Mischa van den Berg, hoofdredacteur van RTV Noord, vindt dat de actie niet aan de omroep maar aan Den Haag moet worden geadresseerd. ,,Daar worden de besluiten genomen.”

Parelvisser

Siegers denkt dat de omroep met een beetje goede Twij Deuntjes best in de benen kan houden. ,,Daarvoor ga ik niet naar Den Haag. Twij deuntjes is mijn favoriete radio-uitzending. Ze moeten een miljoen bezuinigen; Hoe komen ze dan bij dit programma. En hoe verhoudt zich dat met de salarissen die aan de top verdiend worden?’’ Siegers is niet de enige die woest is. Muzikant Fries Wolma springt haast uit zijn vel ,, Henk Scholte heeft dit programma 18 jaar met ziel en zaligheid gemaakt. Hij is met het draaien van nieuwe Groningse platen een ambassadeur voor de Groninger cultuur. Het lijkt wel of het bij de omroep ontbreekt aan hart voor de Groningse cultuur en muziek.” Siegers gaat verder: ,,Scholte is een parelvisser van bijzondere ontdekkingen uit de hele wereld.”

Siegers’ actie krijgt steunbetuigingen uit alle windstreken. ,,Uit Columbia, Zuid-Afrika en Zweden komen reacties binnen. Ik ga er vanuit dat we binnenkort een telefoontje van de directie van RTV Noord krijgen dat ze ergens toch nog een potje gevonden hebben. Er bestaan toch ook allerlei subsidies voor het Nedersaksisch.” Mocht dat telefoontje uitblijven dan gaat Siegers met de muzikanten vrolijke acties opzetten om het programma te kunnen behouden.

Gevolgen

Mischa van den Berg van RTV Noord betreurt de voorgenomen ingrepen. ,Je kunt niet een miljoen bezuinigen zonder dat het gevolgen heeft.” Volgens hem blijft er in programmering met Café Martini ruimte voor streektaalmuziek. ,,Ze mogen het best anders doen, als het maar wel goed gebeurt”, bromt Scholte.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.