Mysterieuze Amsterdammer richt fonds op voor Mariakerk in Oosterwijtwerd

Een Amsterdammer die onbekend wil blijven richt een fonds op voor behoud en onderhoud van de Mariakerk in Oosterwijtwerd ‘in de breedste zin’.

Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) maakte woensdag bekend dat ‘een verder anoniem te blijven persoon’ binnenkort het eerste bedrag in het nieuwe ‘Unico Ripperda Fonds’ zal storten. De verwachting is dat hij de komende jaren voor verdere aanvulling zorgt.

De man doet dit omdat hij een bijzondere (historische) band heeft met het godshuis in Oosterwijtwerd. Het eerste project dat er mee gefinancierd wordt is het herstel van het uurwerk. Iets wat de overleden moeder van de mysterieuze donateur ‘zeer zou aanspreken’.

Mariakerk

In oktober 2015 is de Mariakerk na een grondige restauratie weer officieel in gebruik genomen. Destijds werd een aantal interieurstukken onder handen genomen en nu is het uurwerk aan de beurt.

Voor SOGK is de anonieme weldoener ‘een bijzondere ervaring’. Wat de organisatie verder kwijt wil over zijn identiteit, naast het feit dat hij uit Amsterdam komt: ‘Hij bracht een aantal jaren geleden een bezoek aan de kerk en heeft dit nooit weer vergeten. En gezien de bestaande historische banden met de kerk van Oosterwijtwerd, gaat hij hieraan nu invulling geven met de oprichting van dit fonds op naam.’

Unico Ripperda Fonds

De gulle gever bedacht zelf de naam van het Unico Ripperda Fonds, naar de in 1400 overleden stamvader van de Ripperda’s. Dat geslacht behoort tot de oudste en voornaamste adellijke geslachten van Nederland en leden werden als ‘jonker’, ‘nobiles’ en ‘erentfest’ aangeduid.

Zoals te doen gebruikelijk bezaten de Ripperda’s heerlijke rechten. Tevens bekleedden zij talrijke ambten, zoals het proostambt, waaraan naast de collatierechten belangrijke inkomsten waren verbonden. Het geslacht Ripperda bestond aanvankelijk uit drie hoofdtakken; die van Farmsum, Oosterwijtwerd en Winsum. Leden van de Oostwijtwerder hoofdtak waren buiten de Ommelanden gevestigd. Gijsbert Herman keerde circa 1650 naar de Ripperdaborg in Oosterwijtwerd terug.

45.000 euro

Bij de Stichting Oude Groninger Kerken kan een gever van minimaal 45.000 euro een fonds op naam oprichten. De stichting zorgt voor beheer en jaarlijkse rapportage. De SOGK kent meerdere fondsen op naam: M.V.A. Dierckxfonds, Thesingefonds, Peter Breukinks Noodfonds, Herstelfonds getroffen kerken, Swarts-Jansema Fonds en het Hoeksema Du Pui Fonds.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.