NAM: 'We kunnen veilig meer dan 27 miljard kuub gas boren'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ziet mogelijkheden om, zonder dat de veiligheid in het geding is, meer dan 27 miljard kuub gas per jaar uit het Groningenveld te halen.

Dat staat in het nog niet gepubliceerde nieuwe winningsplan, dat loopt van 1 oktober 2016 tot 30 september 2017. De NAM wil geen reactie geven op de cijfers en wacht op de officiële bekendmaking van minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken). Wel geeft het bedrijf aan dat het niet nodig is te focussen op een getal.

Vorig jaar november vernietigde de Raad van State het besluit van de minister waarin de winning van 33 miljard kuub gas werd toegestaan. De bestuursrechter nam de veiligheid en de leveringszekerheid in ogenschouw en ging terug naar 27 miljard kuub gas.

Flexibeler
De minister moet in een nieuw besluit vastleggen wat hij met de gaskraan gaat doen. Volgens de NAM is een flexibeler opstelling bij de gaswinning gerechtvaardigd. Uit recent onderzoek zou zijn gebleken dat een hoger productieniveau wel degelijk veilig kan zijn. In het meet- en regelprotocol staat onder welke condities je de gaswinning ergens naar beneden en naar boven kunt aanpassen. NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar legt uit dat rekening houdend met actuele gegevens over de omgeving en de ondergrond, de gasproductie kan worden bijgesteld. ,,Nogmaals, dat werkt twee kanten op.’’

In het winningsplan staat hoe de NAM gas wil pompen en wat de invloed daarvan is op de omgeving. Beschreven wordt wat de NAM doet om de gevolgen van aardbevingen te verminderen en om de kans op zwaardere bevingen te verkleinen.

VVD-Kamerlid Andre Bosman zegt dat voor zijn partij 27 miljard kuub de insteek is. ,,Ik ga niet in op het winningsplan, maar wij zien de gaswinning eerder lager dan hoger uitkomen. Intussen moeten we, waar het maar nodig is, huizen versterken.’’

Weinig woningen
Volgens bronnen zou de gaswinning het komende jaar gepaard gaan met de bouwkundige versterking van slechts honderd woningen. ,,Dat lijkt me erg weinig’’, zegt Bosman. ,,Als we met de Kamercommissie het gebied in gaan, hebben we er zo meer dan honderd die grondig aangepakt moeten worden.’’

PvdA-partijleider Diederik Samsom zei zaterdag bij een gewestelijke partijvergadering dat het met de hoogte van de gaswinning verder ‘going down’ gaat. SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar noemde in november de uitspraak van de Raad van State een kleine overwinning. ,,De minister heeft bakzeil moeten halen. Voor de provincie is dit niet genoeg. De gaswinning moet steeds verder terug.’’

Reactie kamerlid Jan Vos (PvdA)
,,Met dit voorstel schoffeert de NAM de Groningers'', reageert Tweede Kamerlid Jan Vos (PvdA). ,,De minister zal dit plan moeten bijstellen, zodat de gaswinning omlaag gaat en niet omhoog, zoals we hebben afgesproken. De NAM moet het belang en de veiligheid van Groningers voorop stellen en niet de belangen van de NAM zelf.

Reactie kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks)
Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks): "Ik vind dit onbegrijpelijk. In de week van de ceremoniële ondertekening van het klimaatverdrag in New York doet Nederland geen enkele poging fossiele winning te verminderen. Integendeel: Shell en Exxon komen met 'bewijs' dat ze veilig nog meer gas uit de Groningse ondergrond kunnen halen. Ik vind het onbegrijpelijk dat belangen van deze fossiele bedrijven voor de veiligheid en leefbaarheid van Groningers gaan. Terwijl landen om ons heen steeds meer over gaan op schone energie wil dit kabinet de flappentap van het Noorden blijkbaar niet missen.”

 

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.