NAM bijt van zich af, maar Nijboer buigt niet

De NAM noemt de uitspraak van Tweede Kamerlid Henk Nijboer dat het bedrijf de bouwkundige versterking afhankelijk maakt van de gasproductie in Groningen 'echt onzin en onjuist'.

Daarmee wordt het PvdA-Kamerlid door de NAM neergezet als een leugenaar. Nijboer vertelde onlangs dat hij een brief had ontvangen van aandeelhouder Shell en door medewerkers van deze onderneming was bezocht. De Shell stelde dat met verminderde gaswinning ‘de economische basis onder het Plan Alders dreigt te worden weggehaald’.

Chantage

Een boze Nijboer veegde de vloer aan met de Shell en sprak van een chantagebrief. Daarop kwam de NAM met een verklaring die in beperkte kring per mail werd verspreid. De boodschap luidde dat Nijboers uitlatingen niet op feiten zijn gebaseerd en de Groningers op het verkeerde been zetten.

,,Er is geen enkele discussie dat de NAM de aardbevingsschade niet zou vergoeden. Ook is er geen discussie over de versterking waar veiligheid in het geding is. Ook steunt de NAM de uitvoering van maatregelen die de Nationaal Coördinator Groningen heeft aangekondigd.’’

Overheid

In de aanvullende verklaring stelt de NAM nu ineens dat met het dreigende wegvallen van de economische basis onder het Plan Alders, een minder grote impuls aan de leefbaarheid kan worden gegeven. Gesuggereerd wordt dat ook de overheid die inspanning zou kunnen koppelen aan de hoogte van de aardgasbaten.

Nijboer is niet onder de indruk van het verweer van de NAM. ,,Het is een poging om terug te krabbelen. Het is schandalig dat de NAM wil tornen aan het sociaal contract met de regio. De NAM moet ook niet voor de overheid gaan spreken. Ze kunnen beweren wat ze willen. Het deugt nog steeds niet.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.