NAM-directeur Schotman: ‘Gaskraan kan niet binnen 10 jaar dicht’

FOTO ARCHIEF DVHN

Het is onrealistisch om de Groningse gaskraan binnen tien jaar dicht te draaien zoals cabaretier Freek de Jonge bepleit. Dat zegt NAM-directeur Gerard Schotman

De Jonge toerde vorige week uitgebreid door het aardbevingsgebied in Noord-Groningen met een actieplan. ,,Het is niet realistisch om de gaswinning in tien jaar te beëindigen”, aldus Schotman. ,,De komende decennia hebben we het aardgas nog hard nodig als overgangsbrandstof. In hun hoofd zijn veel mensen vaak verder met de verduurzaming dan in praktijk mogelijk is.”

Duurzaamheidsfonds

De NAM-baas pleit ervoor om de aardgasbaten deels in een speciaal duurzaamheidsfonds te stoppen en daar de bouw van windmolens en zonneparken uit te financieren. Ook moeten de resterende vijf kolencentrales eerder dicht. ,,Nu lopen de gasbaten nog in de miljarden en kunnen we investeren in de energiewinning van de toekomst”, zegt Schotman, die vindt dat het kabinet ambitieuzer moet zijn. ,,Laten we het gas links- en rechtsom gebruiken.” Volgens Schotman zijn Nederland en Groningen nog lang niet van de NAM af. ,,Wij willen het Noorden vooruit helpen. Geen enkele organisatie weet zoveel van de Nederlandse bodem als wij. Als NAM kunnen we een grote rol spelen bij de verduurzaming.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen