NAM draait op voor schade in Stad

Voor de vierde keer heeft de Arbiter Bodembeweging bepaald dat de NAM opdraait voor schade aan een woning in Groningen.

De eigenaar van een huis in het noordoosten van de stad dat gebouwd is in 2001, trok in september 2012 bij de provincie Groningen aan de bel en meldde scheuren in het huis. Hij ging ervan uit dat het malheur was ontstaan door werkzaamheden aan een viaduct van de Ringweg bij Lewenborg.

Trillingen

De provincie wees de claim na onderzoek af. De trillingen die bij de wegwerkzaamheden ontstonden zouden niet sterk genoeg zijn om de scheuren in de woning te verklaren. Wel werd een trillingsmeter in de woning geplaatst. Die bleek ook trillingen door aardbevingen vast te leggen, waarop de huisbezitter zijn vizier op de NAM richtte.

In 2014 onderzocht een schade-expert het huis in opdracht van het Centrum Veilig Wonen. Alle 42 vastgestelde schades werden aangeduid als zogenaamde C-schade, die niet is veroorzaakt door aardbevingen.

De schade zou vooral zijn te wijten aan zetting, werking tussen lateien en muren en wrijving tussen verschillende materialen. Bovendien constateerde de expert dat er geen enkele schade is aan de buitenkant van het pand.

De eigenaar was het daar niet mee eens en schakelde een contra-expert in. Die constateerde dat een deel van de schade wel degelijk heeft te maken met aardbevingen. Niet alleen die van Huizinge, maar ook de schok van 30 september 2014 bij Garmerwolde, die ook in de stad goed werd gevoeld.

Opvallend is volgens de expert dat veel schades tegelijkertijd zijn ontstaan, ongeveer ten tijde van de genoemde bevingen.

Bewijsvermoeden

De Arbiter maakt in deze zaak opnieuw gebruik van het bewijsvermoeden. Dat betekent dat wanneer de NAM niet kan bewijzen dat de schade niet door aardbevingen wordt veroorzaakt, hij ervan uitgaat dat bevingen wel degelijk de oorzaak zijn. De NAM hoeft overigens niet alle schade aan de woning te vergoeden. Een deel staat los van de bevingen.

In mei (tweemaal) en januari honoreerde de Arbiter ook al schadeclaims uit Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.