'NAM hoeft bevingsschade aan bedrijfspand niet te vergoeden'

De NAM hoeft een eigenaar van een bedrijfspand in Hoogezand geen vergoeding te geven voor aardbevingsschade. Dat stelt de Arbiter Aardbevingsschade.

Een inwoner van Hoogezand kocht eind vorig jaar een bedrijfspand uit 1956 in die plaats. Het staat deels leeg en wordt deels verhuurd.

Kort na de koop meldde de nieuwe eigenaar schade aan het pand door aardbevingen bij het Centrum Veilig Wonen (CVW). Het gaat onder meer om scheuren in metselwerk van gevels en een verzakte vloer. Hij wil dat de NAM de schade vergoedt of herstelt.

Contra-expertise

Volgens de NAM is er geen sprake van bevingsschade aan de behuizing. Na het eerste schaderapport in opdracht van het CVW in januari vroeg de eigenaar om een contra-expertise. Die werd in maart gedaan. De twee experts zijn het niet eens met elkaar over de vraag of sprake is van aardbevingsschade.

De Arbiter komt echter helemaal niet toe aan de vraag of het pand heeft geleden onder bodemschokken. Want stelt mr. P. Schulting, ten tijde van het ontstaan van de schade was het pand niet in het bezit van de huidige eigenaar. En dus is hij ook niet te beschouwen als benadeelde.

De eigenaar heeft het pand in beschadigde staat gekocht, aldus de Arbiter. De makelaar heeft hem ook gewezen op de beschadigingen. ,,Eventuele door de eigenaar geleden schade vindt zijn oorzaak in de koopovereenkomst en niet in een aardbeving.’’

Deskundige

In een zaak die is aangespannen door een inwoner van Groningen, die ook aardbevingsschade claimt, wil de Arbiter eerst een deskundige laten kijken naar de schade. Het gaat om scheuren in wanden en plafonds in een woning in de stad. De woningeigenaar meldde de schade in oktober 2014 bij de NAM.

Ook in dit geval vroeg de eigenaar een contra-expertise na een eerste onderzoek. De experts zijn het onderling niet eens over de schade. Hoewel de NAM stelde dat er geen bevingsschade aan het pand is vastgesteld, is het gasbedrijf na onderhandelingen met de eigenaar wel bereid uit coulance 8000 euro te betalen.

De Arbiter wil dat een expert onderzoekt of er bevingsschade is, of dat er mogelijk andere oorzaken zijn. Ook wil hij weten wat reparatie en herstel van de averij kosten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.