NAM-huisje in Godlinze voorlopig gered

Het huisje in Godlinze dat de NAM gebruikte als testwoning.

Het huisje aan de Rengersweg 11 in Godlinze, dat de NAM tot voor kort als testwoning gebruikte, wordt voorlopig niet gesloopt. Dat zegt voorzitter Hans Brian van Dorpsbelangen Godlinze.

„We zijn heel blij”, zegt Brian. De voorzitter sprak eind deze week namens Dorpsbelangen met de NAM over de toekomst van het huisje. Volgens Brian zal het olie- en gasbedrijf de woning gedurende de komende zes maanden te koop zetten. Als er zich in die tijd een koper meldt, is de sloop van de baan.

Sloopvergunning

De NAM kocht het huis aan de Rengersweg in 2014 om er bouwkundige experimenten te doen. Het bedrijf beloofde de dorpsbewoners destijds een goede buur te zijn en het pand na afloop in oude staat te herstellen.

Godlinze schrok dan ook toen de NAM eind mei bij de gemeente Delfzijl een sloopvergunning voor het huis aanvroeg. De gemeente verstrekte de vergunning niet omdat deze niet compleet was. We gaan een nieuwe aanvraag doen, liet de NAM daarop weten.

De NAM wilde het huis slopen omdat dat goedkoper is dan herstellen , aldus een woordvoerder van het bedrijf. Dit tot woede van sommige inwoners van Godlinze, die ervan balen dat de NAM de beslissing om het huis te slopen alleen van geld laat afhangen.

Onduidelijkheid

Deze week was er nog volop onduidelijkheid over het lot van de woning. De NAM publiceerde maandag een persbericht waarin staat dat met instemming van de gemeente een sloopvergunning is aangevraagd. Het bedrijf schreef dat de gemeente Delfzijl het pand niet als karakteristiek beschouwt.

Deze opmerkingen van de NAM deden op het gemeentehuis van Delfzijl de wenkbrauwen fronsen. „De NAM heeft geen nieuwe sloopaanvraag gedaan”, laat een woordvoerder weten. „Bovendien zijn wij nog aan het inventariseren welke panden in de gemeente tot karakteristiek zullen worden bestempeld. Of het huis in Godlinze op die lijst zal staan, is nog niet bekend. Sloop is dus voorlopig niet aan de orde.”

Spannend

Bij Dorpsbelangen zijn ze tevreden over de afloop van deze roerige week. „Het blijft spannend”, zegt voorzitter Brian. „Want wat gebeurt er als het huisje in het komende half jaar niet wordt verkocht? Wordt het dan alsnog gesloopt? Maar gelukkig hebben we voorlopig even uitstel. Het is fijn dat we dat voor elkaar hebben gekregen.”

menu