NAM koopt weer huizen op

De NAM heeft in de eerste maanden van dit jaar opnieuw huizen in het aardbevingsgebied opgekocht. Het gaat om drie stuks.

Dat blijkt uit het kwartaaloverzicht van Nationaal Coödinator Groningen Hans Alders. Het totale aantal door het gasbedrijf gekochte woningen komt daarmee op 85 stuks. De helft van die panden had grote en complexe aardbevingsschade.

De meeste woningen zijn inmiddels al weer doorverkocht (32). Een ander deel is gesloopt (17). Ook zijn er negen monumentale panden bij en acht testwoningen. Die laatsten gebruiken technici en bouwkundigen om nieuwe technologiën voor de versterking van woningen uit te proberen.

Inspecties

Uit het overzicht van de NCG blijkt voorts dat het aantal inspecties van huizen in het gasgebied achterloopt. In het eerste kwartaal hadden er 1250 huizen bekeken moeten worden, maar de teller bleef steken op 703. Daardoor ontstaat een achterstand. In het tweede kwartaal is de doelstelling ruim 1400 gebouwen.

Voor 1588 huizen is het versterkingsrapport vrijwel klaar. De adviezen worden nu bekeken door de NCG. Zoals bekend heeft minister Wiebes besloten pas op de plaats te maken bij de versterking. De aanpak van ruim 1400 stuks, die al geruime tijd liep, gaat echter gewoon door. Over de versterking van bijna 1600 gebouwen wordt overlegd. De rest van het versterkingsprogramma is voorlopig uitgesteld.

Subsidie

Voor de verlengde waardevermeerderingsregeling voor het bevingsgebied zijn inmiddels 1778 aanvragen ingediend. In 1499 gevallen is subsidie toegekend voor in totaal 5,8 miljoen euro. Het meeste geld is besteed aan zonnepanelen en energiezuinig glas en combiketels. De meeste aanvragen kwamen uit de stad, gevolgd door Midden-Groningen en Delfzijl.

Voor de nieuwe opkoopregeling van Alders, waar 10 miljoen euro voor is, zijn tussen 15 februari en 16 maart 159 huizen aangemeld. In 66 gevallen voldeed de aanvraag niet aan de voorwaarden, aldus de NCG. Zo stonden sommige huizen nog niet lang genoeg te koop, of lagen ze te ver buiten het hart van het bevingsgebied.

Er wordt nu een selectie gemaakt van de resterende woningen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de tijd dat een huis al te koop staat, maar ook of er andere andere knelpunten zijn waardoor verkoop urgent is. Dat kunnen bijvoorbeeld medische of sociaal-psychologische redenen zijn. Ook het krijgen van een baan elders telt zwaar.

Hoger

Uit de kwartaalrapportage blijkt dat er in het aardbevingsgebied door de NAM inmiddels ruim 1,7 miljard euro is uitgegeven. Dat bedrag is fors hoger dan de som die enkele jaren geleden werd afgesproken bij de ondertekening van een bestuursakkoord voor Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.