NAM schrapte aanscherping gaswinningsplan Warffum

Warffum wil af van de NAM-gaslocatie: in april 2017 liepen honderden inwoners mee in een protestmars, nu richt het dorp zijn pijlen op de nieuwe vergunning voor de gasput. Foto: Archief Jan Zeeman

De NAM heeft het winningsplan voor zijn gaslocatie in Warffum herzien na de zware aardbeving van 2012 in Huizinge, maar zag uiteindelijk af van actualisering.

Dat stelde NAM-jurist Matthijs Timmer dinsdag bij de bestuursrechter in Groningen. Daar vochten acht inwoners van Warffum en het Openluchtmuseum Het Hoogeland tegen de nieuwe vergunning voor de gaslocatie bij het dorp.

Warffumers willen gasput na dertig jaar dicht

De Warffumers willen na dertig jaar af van die gasput. Het merendeel van de huizen in het wierdedorp kampt met forse aardbevingsschade. De bevolking ziet een verband met de activiteiten van de NAM en eist dat het ministerie van Economische Zaken de vergunning van tafel haalt.

Woordvoerder Wim Munters noemde het gisteren ,,onbegrijpelijk en onverteerbaar’’ dat het dorp van twee kanten wordt blootgesteld aan de gevaren van de gaswinning: aan de ene kant het Warffum-veld, aan de andere het grote Groningen-veld.

Veiligheidsrisico’s niet goed onderzocht

Volgens de Warffumers is nooit goed onderzocht welke veiligheidsrisico’s zij daardoor lopen. Het huidige winningsplan voor Warffum dateert van 2005, ver voor de eerste bevingen zich aandienden. Inwoners eisen aanvullend onderzoek.

Zolang niet duidelijk is wat precies de impact is van de gaswinning in het eigen dorp en het Groningen-veld, mag Economische Zaken volgens de Warffumers geen nieuwe omgevingsvergunning afgeven voor de NAM-locatie.

Herzien winningsplan in 2014 van tafel

Na ‘Huizinge’ beloofde de NAM een geactualiseerd winningsplan voor Warffum waarin de veiligheidsrisico’s in kaart zijn gebracht. Dat lag volgens jurist Timmer in 2014 ook klaar, maar ging te elfder ure weer van tafel. Waarom dat precies gebeurde, bleef gisteren onduidelijk. ,,Het was niet meer nodig.’’

Dat betekent volgens Timmer echter niet dat de veiligheidsrisico’s niet bekend zijn. In 2016 heeft TNO volgens hem nog een zogeheten seismische risico-analyse in Warffum gedaan en in 2018 heeft de NAM dat nogmaals gedaan bij een breder veiligheidsonderzoek naar alle kleine velden. Veiligheidsmaatregelen die daarbij werden voorgesteld voor Warffum, zijn volgens Timmer inmiddels doorgevoerd.

‘Vergunning gaat niet over veiligheid’

NAM en EZ houden vast aan het bestaande winningsplan. Dat geeft het concern nog tot 2025 het recht gas te produceren in Warffum en regelt ook de veiligheid. De omgevingsvergunning is alleen bedoeld voor de winningsinstallatie en speelt geen rol voor de veiligheid.

De Warffumers beklaagden zich gisteren bij bestuursrechter Erna Visser over deze ‘formalistische houding’. Temeer omdat EZ en NAM ook vinden dat de zaak van tafel moet omdat de bezwaarmakers te ver van de gaslocatie wonen en daarom niet zijn aan te merken als directe belanghebbenden.

Rechter overweegt doorverwijzing

Bestuursrechter Visser velde gisteren nog geen oordeel. Vanwege het complexe karakter overweegt zij de zaak door te sturen naar de meervoudige kamer. Zij hakt zo snel mogelijk de knoop door over zowel zo’n doorverwijzing als de ‘ontvankelijkheid’ van de Warffumers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen