NAM verkoopt drie monumentale boerderijen aan Groninger Landschap voor 1 euro per stuk

Het Groninger Landschap heeft donderdag drie monumentale boerderijen in eigendom gekregen van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM).

Het gaat om boerderijen Occo Reintiesheerd in Stedum, De Haver in Onderdendam en plaats Melkema in Huizinge. De NAM doet de boerderijen over voor een euro per stuk.

Occo Reintiesheerd

3 miljoen van NAM

Het Groninger Landschap heeft drie architectenbureaus uit Groningen in de arm genomen die elk een onderhoudsplan hebben opgesteld voor een van de boerderijen. Het gaat om Holstein Restauratie Architectuur, Onix en OVT Architecten. De NAM heeft een bruidschat van 3 miljoen euro meegegeven om het onderhoud voor de komende dertig jaar te regelen.

Plaats Melkema

Om tafel

De landschapsorganisatie wil direct beginnen met herstelwerkzaamheden aan de drie monumenten, die behoren tot het Groninger cultureel erfgoed. Het Groninger Landschap laat weten dat de drie monumentale boerderijen een woonbestemming houden.

De gebouwen zullen wel versterkt worden, maar dit zal niet heel ingrijpend gebeuren. Volgende maand wil het Groninger Landschap met mensen die in de directe omgeving van de boerderijen wonen om tafel. Van hen wil de natuurorganisatie weten hoe zij de toekomst van de Occo Rientiesheerd, De Haver en plaats Melkema zien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.