'NAM wil minder verantwoordelijkheid voor gevolgen van gaswinning'

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil minder verantwoordelijkheid voor de gevolgen van gaswinning in Groningen. Het bedrijf wil daarom dat de voorstellen van minister Wiebes voor de nieuwe Mijnbouw- en Gaswet worden aangepast.

Dat schrijft Trouw. In de nieuwe wet staat dat de NAM nauwelijks nog invloed heeft op de gaswinning. Minder invloed betekent minder verantwoordelijkheid, vindt de NAM. ,,Daar waar NAM minder controle op kan uitoefenen kan zij ook minder verantwoordelijkheden voor dragen", aldus directeur Gerald Schotman van de NAM in reactie op de nieuwe wet.

Volgens de krant acht de NAM zich alleen nog verantwoordelijk voor wat het noemt 'operationele maatregelen op de eigen productielocaties zoals reparaties, en niet op maatregelen die invloed hebben op de seismiciteit’.

Betrokkenen lieten eerder al hun bezorgdheid blijken over de aansprakelijkheid van de schade door bevingen. Het is onduidelijk wie aansprakelijk is. ,,We roepen dan ook op om een apart artikel op te nemen om als grondslag te dienen voor de schadevergoedingen waarmee duidelijkheid wordt verschaft'', schreef het Groninger Gasberaad vorige week.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.