NS doet goedkoop treinticket voor groepen in de ban

De Nederlandse Spoorwegen trekken de stekker uit het voordelige groepsretour waarmee je voor 7 euro het hele land door kan reizen. Er wordt massaal mee gesjoemeld.

Jaarlijks misbruiken zo’n 240.000 reizigers de goedkope e-tickets. Reizigers die gebruik maken van het supervoordelige groepsretour hoeven niet in dezelfde trein te zitten, maar daar komt vanaf 15 januari een eind aan. Dat maakt NS vandaag bekend.

Het NS Groepsretour, in 2013 ingevoerd, kwam meermaals negatief in het nieuws. Via Facebook maken treinreizigers die elkaar niet kennen massaal afspraken om voordelig te reizen. Tussenhandelaren frauderen volgens NS ‘op grote schaal’ door kaartjes met winst door te verkopen. Ook zijn oplichters actief die verkochte kaartjes niet leveren.

NS hoopte dat bijvoorbeeld een voetbalteam met de trein op pad zou gaan met de goedkope groepskaartjes. Of dat gezinnen de auto vaker zou laten staan. Maar NS-groepsretourtjes bleken vooral in trek bij mensen die goedkoop willen reizen.

Verplicht samen reizen

Wie voordelig wil reizen met een groep, kan vanaf 15 januari gebruik maken van het nieuwe NS Groepsticket. Daarbij wordt het verplicht om fysiek samen te reizen in dezelfde trein. Bij de nieuwe tickets wordt het maximale aantal reizigers beperkt tot zeven. ,,Met het nieuwe groepsticket verwacht NS een einde te maken aan dit grootschalige misbruik van groepsretourtjes’’, aldus NS-woordvoerder Erik Kroeze.

Het nieuwe ticket wordt een enkele reis. Zeven personen zijn samen 34,50 euro kwijt, vier personen in totaal 30 euro Dat komt neer op tussen de 4,93 en 7,50 per enkele reis. Vooral grote groepen die retour reizen zijn duurder uit. Kon je eerder met tien personen voor 70 euro het hele land door, nu moet die groep met 126 euro aanzienlijk dieper in de buidel tasten. Kroeze: ,,Maar mensen die op een andere dag terugreizen zijn wel goedkoper uit met het nieuwe groepsticket."

NS liep door het gesjoemel met de groepretourtjes jaarlijks naar schatting 2,4 miljoen euro mis, zegt treinexpert Hildebrand van Kuyeren van treinreiziger.nl. ,,Reguliere aanbiedingen variëren tussen 15 en 19 euro. Dus daarvoor zijn reizigers minstens het dubbele kwijt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.