NS kort trein naar de Randstad in: Reizigers staan, GroenLinks boos

De NS-dubbeldekkers van Groningen naar de Randstad zijn sinds de nieuwe dienstregeling zo kort dat treinreizigers vanuit Groningen en zeker Assen langdurig moeten staan. Dat zegt statenlid Harrie Miedema van GroenLinks in Groningen. De spoorwegen zetten langere treinen liever in op kortere trajecten in de Randstad, hoewel de afstand tussen intercitystations nergens zo groot is als tussen Assen en Zwolle. Het gevolg: vanuit Assen drie kwartier staan en vanuit Groningen een uur.

Miedema wil dat Gedeputeerde Staten bij NS aan de bel trekken. Hij noemt de situatie wrang omdat de spoorwegen bij het ingaan van de dienstregeling nog aankondigden dat er juist meer én langere treinen zouden gaan rijden. ,,Het tegenovergestelde is dus het geval. De korte treinen zijn niet alleen in strijd met wat NS zegt, maar ook met de plannen van Gedeputeerde Staten om de treinverbinding sneller en comfortabeler te maken.’’

NS liet eerder al weten dat de plannen voor extra spitstreinen tussen Assen en Groningen dit voorjaar niet doorgaan. Treinreizigers klagen overigens niet alleen over de drukke ochtendspits op werkdagen. Ook de bomvolle treinen naar Groningen op zondagavond, als de treinen eveneens vaak niet op volle lengte rijden, zijn hen een doorn in het oog. In vakantietijden schroeft NS de treinlengtes ook terug, terwijl juist dan veel mensen een dagje uit gaan en tot hun verdriet ook geregeld moeten staan. Foto: NS.

menu