NVM: Verkoop van een onveilig aardbevingshuis mag

De woning aan Rolblok 40 in Delfzijl die niet geheel veilig is, maar toch wordt verkocht.

Iedereen (en dus ook de NAM) mag een huis verkopen dat bij aardbevingen mogelijk niet veilig is, zo lang potentiële kopers maar worden geïnformeerd over de risico’s.

Dat zegt een landelijke woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) naar aanleiding van een vraag over de verkoop van een poortwoning uit 1975 in de wijk Tuikwerd in Delfzijl. Het huis werd begin dit jaar op verzoek van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) aangekocht door de NAM. De bewoners voelden zich er niet meer veilig in de woning.

Twijfel over veiligheid

In opdracht van de NAM biedt een makelaar het huis nu aan voor 75.000 euro. Op Funda wordt het pand aangeprezen als ‘eigenzinnig’ en ‘redelijk uniek’. ,,Het geheel verkeert in een redelijke staat van onderhoud en inrichting, waarbij het aan de binnenzijde wel gedeeltelijk nader afgewerkt moet worden.’’

Uit een NCG-rapport blijkt echter dat er serieuze twijfel is over de veiligheid van de woning, die steunt op de naastgelegen huizen en zelf niet over een fundering beschikt. En een onderzoek van een constructeur leert dat het het huis ontbreekt aan stabiliteit bij een aardbeving. Dat brengt risico’s met zich mee.

Informatieplicht

De verkopende makelaar wil geen commentaar geven en verwijst naar de NAM. Een woordvoerder daar zegt dat ‘de woning niet anders is dan de andere woningen in het blok. En op basis van de huidige inzichten zal een eventuele versterking van de woning beperkt zijn. En mocht de woning in het versterkingsprogramma komen, dan gaat hij daar gewoon in mee’.

De NVM wijst op de informatieplicht van de makelaar. Die moet ‘relevante informatie’ delen met kopers, net als ‘bij hem bekende gebreken’. ,,Dat betekent ook dat de inhoud van het rapport waaruit blijkt dat de woning onveilig is moet worden gedeeld.’’ Trouwens, aldus de NVM, ,,slechts een deel van de door bevingen aangebrachte schade en de daarmee gepaard gaande risico’s kan door een leek worden waargenomen en ingeschat.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen