Na 125 jaar eind aan openbaar basisonderwijs in Froombosch

Het nieuwe kindcentrum aan de Slochterveldweg in Slochteren moet met ingang van volgend jaar onderdak aan drie scholen en een kinderopvang bieden. eigen foto

Met het eind van het schooljaar sluit volgende week na 125 jaar openbare basisschool (obs) Ruitenvelder in Froombosch voorgoed de deuren. De twintig kinderen gaan volgend schooljaar naar obs De Kinderboom in Slochteren. Die gaat na de zomervakantie verder als Fusieschool Slochteren.

Corry Frik uit Delfzijl is interim-directeur op Ruitenvelder en De Kinderboom. Bij laatstgenoemde school zijn de afgelopen tijd twee noodlokalen geplaatst om alle zeven groepen na de zomervakantie te kunnen huisvesten. Komende dinsdag worden de lokalen opgeleverd. ,,Het zijn mooie lokalen, nagelnieuw en met eigen toiletten’’, zegt Frik.

Een school is de ziel van een dorp

Frik was van 2009 tot 2015 directeur van obs Oetkomst in Kolham. Dat Froombosch zijn basisschool verliest gaat haar aan het hart.

,,Een school is de ziel van een dorp. In Froombosch staan levensloopbestendige woningen vlakbij het schoolgebouw. Voor de vaak al wat oudere bewoners geeft het komen en gaan van kinderen regelmaat aan een dag. Het geroezemoes van kinderen is een teken van leven. Terwijl een school als trefpunt, bij het halen en brengen van kinderen, voor ouders een verbindende factor is.’’

De kinderen van de Ruitenvelder gaan woensdag voor hun afscheidsfeestje naar ’t Kunstkot in Veendam. ’s Middags wordt op school informeel (‘gain gedounte’) afscheid genomen van twee van de zes docenten. Zijn gaan met pensioen. Drie leerkrachten gaan van Froombosch mee naar Slochteren, eentje gaat naar een andere school.

Definitief op slot

Dinsdagavond kunnen inwoners van Froombosch onder het genot van een hapje en een drankje met het bekijken van een fototentoonstelling in de school herinneringen ophalen. Woensdagmiddag om 15.00 uur gaat de school met enig ceremonieel vertoon definitief op slot.

Kinderen van De Kinderboom hebben dinsdag een feestje bij Ecomotion in Kolham. Woensdag houdt groep 8 een vossenjacht voor de kinderen, terwijl de nieuwe directeur Peter Hulsebos de naamborden ('De Kinderboom') van het gebouw verwijdert. ,,We hadden liever gezien dat we in de nieuwe school met elkaar een frisse start konden maken’’, zegt Frik. ,,Het laatste halfjaar gaan we als Fusieschool Slochteren door.’’

De Fusieschool Slochteren verhuist na de jaarwisseling met christelijke basisschool De Wegwijzer (in totaal zo’n 130 kinderen) en de kinderopvang naar het kindcentrum dat momenteel aan de Slochterveldweg in Slochteren wordt gebouwd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen