‘Bakkerij Tuinstra is vanaf heden gesloten. Onze oven is stuk gegaan’. Op de voordeur van de bakkerij aan de Hofstraat in hartje Winschoten is een papiertje met daarop een korte mededeling geplakt. ‘Bedankt voor de klandizie’, namens Heinrich en Angela Brontsema.

Na bijna honderd jaar worden er geen broden meer gebakken in de bakkerij aan de Hofstraat in Winschoten. Op Facebook leggen de laatste eigenaren, Heinrich en Angela Brontsema uit dat de oven kapot is gegaan. Veertigduizend euro kost aanschaf van een nieuwe oven. Dat zit er niet meer in.

Even door de zure appel heen bijten

Heinrich Brontsema (51) zegt dat het besluit om te stoppen hem zwaar valt. ,,Ik heb het zeker nog niet verwerkt. Het doet me wel wat. Als veertienjarig jongetje ben ik in een bakkerij begonnen. Ik dacht tot aan mijn pensioen broden te bakken, maar het is helaas niet zo. We moeten nu door de zure appel heen bijten. Het is des te spijtig, omdat het een mooi ambachtelijk vak is. Het is niet alleen het bakken. Ook de planning, voorbereiding en met klanten bezig zijn. Dat maakt het zo mooi.”

Hij zegt samen met zijn vrouw Angela tot de conclusie te zijn gekomen dat een investering van ongeveer 40.000 euro te veel van het goede is. ,,We hebben dan weliswaar een nieuwe grote oven, maar of je daarmee extra klanten trekt en omzet haalt? Onze producten blijven hetzelfde, toch? Kijk, een kledingwinkel die iets nieuws brengt krijgt nieuwe klanten. Dat geldt niet voor een bakker. Kortom, we vonden het niet de moeite om zo fors te investeren.”

Oud-eigenaar: triest

Vaste klanten vernamen het nieuws toen ze deze week voor een dichte deur kwamen. Een inkijkje in de bakkerij is niet mogelijk. Er hangen rolgordijnen achter de ramen. Voor een van de etalageramen hangen nog rode hartjes, met op de gevel in sierlijke letters: Ambachtelijke Bakkerij Tuinstra .

,,Dit doet wel pijn”, zegt Tonnie Tuinstra. Hij verkocht de zaak in 2007 aan Heinrich en Angela Brontsema. De naam Tuinstra bleef op de gevel staan. ,,Mijn vader, Liewe, is deze zaak in 1957 begonnen. Keihard werken was het altijd, maar je kon er een goede boterham mee verdienen.”

Op de plek waar zijn vader en hijzelf meer dan een halve eeuw brood bakten, werden al sinds 1923 broden gebakken. ,,Tot die datum zijn er stukken over de bakkerij terug te vinden, onder de naam Vegter”, weet de Winschoter stadshistoricus Robert Jalink.

Automatisch rolde ook Tonnie Tuinstra in het bakkersvak, vanaf eind jaren zeventig werkte hij voluit mee. Het exacte jaar weet hij niet meer. ,,Maar al met al heb ik er ongeveer dertig jaar gewerkt. Het was aanpoten, maar leuk werk.”

Gele kleur op de muren

Korte tijd nadat vader Liewe was overleden, verkocht Tonnie Tuinstra de zaak. Wat bleef was de naam, de prima reputatie en de opvallende gele kleur op de muren. ,,Die hadden wij er in het jaar 2000 op aangebracht. Van dat jaar dateert ook de oven. Die was nieuw. Ik hoor nu dat die kapot is. Jammer. Ik vind het triest dat het zo eindigt.”

Zelf bakt Tuinstra amper nog brood. ,,Soms thuis. Ergens in ons huis heb ik nog wat oude foto’s van de bakkerij. Mooi opgeborgen, maar niet in het zicht. Maar toch doet het mij wel wat. Nogmaals, dit is triest.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen