Het coronavirus bindt ons aan huis en haard en we zoeken onze vrienden dichtbij. Waren in het voorjaar honden en katten niet aan te slepen, om de gevolgen van de tweede golf te verlichten zoeken we gezelschap bij het pluimvee. De kip is hip.

Kippen zijn smerige dieren. Ze zijn niet zindelijk en hebben veren die stof met zich meebrengen. Kippen zijn vernielzuchtig. Waarom zou je er in vredesnaam aan beginnen?

Een hond is een reden om even een blokje om te gaan. Een frisse neus te halen. Het gedrag van een kitten vertedert en nodigt uit tot het spelen van een spelletje. Maar een kip? Onzindelijk, lawaaiig en opvliegend: waarom in vredesnaam?

Kippen zijn ontzettend leuk om te houden

Nou, omdat kippen ook ontzettend leuk zijn om te houden. Net als een konijn, een kanarie of parkiet, of desnoods een baardagame. Wie een dier neemt geeft zichzelf iets om voor te zorgen. Dat komt tegemoet aan ons instinct. Naast gezelschap hebben wij het nodig om voor iets te zorgen en een dier biedt beide.

Jaap Buze heeft een dierenspeciaalzaak in Heiligerlee en verkoopt sinds de corona-uitbraak meer kippenvoer. ,,Ook wel het luxere voer, zoals kippenmuesli en -snoepjes, maar ook speeltjes om de leefomgeving van het dier te verrijken.’’

André van der Wal, van Van der Wals Diervoeders uit Sappemeer, ziet ook een toename. ,,Al zijn kippen naar mijn waarneming al wat langere tijd aan een opmars bezig.’’

loading

Dieren vragen 365 dagen per jaar zorg

De verantwoordelijkheid voor de zorg van een dier mag niet lichtvaardig worden opgevat. Ook voor kippen geldt: bezint eer ge begint. Net als alle dieren vragen ook kippen 365 dagen per jaar, tweemaal per dag, zorg. Er moet gevoerd worden, water ververst, het hok schoongemaakt.

Dat was voor Wim Hulzebos uit Winschoten juist aanleiding om met kippen te beginnen. ,,Wij wilden al een tijdje kippen houden en nadat we dit huis met deze tuin kochten was al snel duidelijk dat kippen niet mochten ontbreken.’’

Wim kocht zijn kippen van een bonafide fokker en werd lid van Pluimvee - en Konijnenclub (PKV) Muntendam en omstreken. ,,Daar zitten de echte liefhebbers en dat zijn de mensen waar ik met mijn vragen terechtkan.’’

Productieve rassen en kippen voor het mooi

Voor elk karakter mens is er een passend kippenras. Er zijn vechtkippen, kippen met een kuif op de kop of veren aan de poten, zijdehoenders, productieve rassen en kippen die er voor het mooi zijn, goedmoedige reuzen (Brahma’s) en handzame serama’s.

Hulzebos koos voor het populaire ras Australorp. De grote uitvoering, er bestaat ook een krielversie, in gitzwart. ,,Als de dieren in conditie zijn ligt er een metaalachtige, groene glans over de veren.’’

De Australorp heeft een welhaast vorstelijke uitstraling. ,,Dan heb je wel wat in de tuin lopen’’, zegt Hulzebos. ,,Het zijn rustige dieren met een stoere uitstraling die niet zo snel overstuur raken.’’

Knuffelbare en vertederende serama’s in de huiskamer

Australorps en Brahma’s zijn de grootste rassen. Aan de andere kant van het spectrum staan de Serama’s. Zij zijn met tien centimeter het kleinste kipje, knuffelbaar en vertederend en kunnen in een konijnen- of caviakooi in de huiskamer staan.

Een haan hoort er feitelijk bij. Een toom kippen, een haan met zeven hennen, is een gedisciplineerd gezelschap. Kippen kennen een pikorde. De haan staat bovenaan, gevolgd door de eerste tot en met de zevende hen.

loading

Hanen die het midden in de nacht op de heupen krijgen

Hanengekraai is geen geluid dat iedereen waardeert. De meeste hanen kraaien volgens het boekje: wanneer het ’s ochtends licht wordt. Er zijn hanen die het midden in de nacht op de heupen krijgen. En dan helpt het niet om zo’n dier ’s avonds in een verduisterd hok te zetten.

Voor wie de discipline kan opbrengen, brengen kippen leven in de tuin. Fijn om voor te zorgen, leuk om naar te kijken. Altijd bezig hun kostje bij elkaar te scharrelen. Kippen zijn blij als er iemand komt met een bakje voer of wat etensresten uit de keuken en belonen hun verzorger met een ei.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus