Na tweet Limburgse burgemeester tonen mensen zich solidair met #ikbengroninger (maar het zijn vooral SP'ers die dat doen)

Tweede Kamerlid Sandra Beckerman deed dinsdag een oproep om solidair te zijn met Groningen en de Groningers. Ze slingerde de hashtag #ikbenGroninger de wereld in. Dat werd opgepikt door tal van mensen.

Limburgse burgemeester schoffeert Groningers om het gas
Lees verder

Beckerman deed de oproep na de Twitterrel met de Limburgse burgemeester Wil Houben.

Hij veroorzaakte de nodige commotie met een tweet over het stoppen van de gaswinning vanwege de aardbevingsschade. 'Snap niet hoe Nederland zich door een paar Groningers haar gasrijkdom laat afnemen', twitterde de VVD-burgemeester in een ogenschijnlijk achteloos bericht.

Dat was tegen het zere been velen. Asociaal, schofferend en 'Trumpiaans', waren de harde oordelen. Kamerlid Beckerman wilde eigenlijk niet reageren, maar deed het alsnog. Gecombineerd met de hashtag #ikbenGroninger.

Solidariteit

Tal van mensen lieten zich fotograferen met een briefje voor de borst met de tekst 'Ik ben Groninger' er op. Of ze zetten het onder hun tweet. Zoals ook Sunita Biharie. Zij is fractievoorzitter voor de SP in Apeldoorn. Ze erkent dat het vooral SP'ers zijn die de oproep overnemen. Tegelijkertijd hoopt ze dat het breder wordt opgepakt.

,,Het is zo onbeschoft wat die burgemeester naar buiten heeft gebracht. Wij missen solidariteit, dat is het enige antwoord. Je kunt niet denken: ach, er gaan huizen kapot in Groningen en kinderen in Groningen lijden daaronder. Maar wat kan het mij schelen, want het is niet mijn huis. En ook niet mijn kind. We moeten er voor elkaar zijn en helpen. Wat burgemeester Houben doet is voorbijgaan aan het leed dat de Groningers wordt aangedaan. Door het kapitalistisch systeem dat mensen ondergeschikt maakt'', zegt Biharie.

Andere provincie

Tal van mensen gebruiken de hashtag trouwens niet en melden dat ze uit een andere provincie komen. Om dan toch solidariteit te tonen met Groningen en de Groningers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.