Hoe lang het duurt mag Joost van Corona weten, maar toch, we kunnen sinds donderdag weer naar de film. Voor Jos Jansen op de Haar, al tientallen jaren filmfan, tevens vaste rij 5-zitter in de bios in Forum Groningen, is er niets mooiers.

De Vogelwachter ? Al gezien. Kajillionaire ? Gezien. Corpus Christi? A Night at the Louvre? The Painted Bird ? Gezien, gezien, gezien, nee, de meeste films die op deze donderdag de 19de november in de Forum-bioscoop worden vertoond, zijn niet meer nieuw voor Jos Jansen op de Haar (66). Dat wil niet zeggen dat hij ze dan voor gezien hóudt. ,,Ik vind het juist leuk om sommige films meerdere keren te zien’’, zegt hij. ,,Dan zie je telkens nieuwe details.’’

Opgeslokt worden

Jansen op de Haar, oud-journalist en columnist, houdt al van films sinds hij als 20-jarige naar Groningen kwam om er te studeren. Hij kreeg een baantje bij bioscoop Het Concerthuis, het latere Filmcentrum Poelestraat, waar hij de mensen hun plaatsen wees en tussen de bedrijven door zelf ook een filmvoorstelling kon meepikken. Tegenwoordig heeft hij een Cineville-pas bij de bioscoop Forum Groningen die hem voor 21 euro per maand recht geeft op onbeperkt bioscoopbezoek, niet alleen in Groningen. En als gepensioneerde heeft hij nu alle tijd voor een van de dingen die hij het liefst doet: naar de film gaan. Voor dat grote scherm zitten. Opgeslokt worden door de beelden. Verrast worden door een rolprent die je nog niet kent. Het liefst vier keer per week. Altijd op rij 5, in het midden, lekker halverwege de zaal, met net de juiste afstand tot het doek.

Ah! De films die hij heeft gezien! De mooiste: Fargo van de Coen-brothers, en dan die scène met dat kapotte hoofd waarin Carl Showalter zegt: ‘You should see the other guy’.

Afzien

Dus dat was de afgelopen twee weken even afzien voor de man die in zijn leven wel honderden films moet hebben gezien. De bioscopen waren dicht. Maar op deze eerste dag van de heropening druppelt het publiek de Rabozaal binnen om naar de documentaire Farewell Paradise te kijken. Er mogen 30 man in, maar er zijn maar 13 bezoekers, verspreid over de zaal als kleine eilandjes in een zwarte stoelenzee. Jansen op de Haar zit op rij 4. Want op rij 5 zat al iemand.

Ja, hij heeft Farewell Paradise óók al gezien natuurlijk, maar dat is geen probleem, want het op treurige feiten gebaseerde familieverhaal van filmmaker Sonja Wyss boeit hem nog altijd. Hij ziet links en rechts bekenden in de zaal: Henk. Coen. Peter. Walburgis. Cineville-houders als hij. Hij ziet wel vaker dezelfde gezichten, vaak ouderen, vaak, zegt hij, ‘gevorderde vrouwen’. Het voelt voor hem als een kring van gelijkgestemden, een Silver Screenclub, voor een paar uur verenigd in het donker van de bioscoopzaal.

Impact

,,Het heeft wel impact’’, zegt hij na afloop, achter een afhaalcappuccino. ,,De coronacrisis. Ik kon de afgelopen twee weken mijn functies als gastheer bij Galerie Lichtzone en het Poortershoes niet vervullen, maar ook niet naar de bioscoop.’’ Voor een oprechte filmfan is dat wennen. Jansen op de Haar gaat zelfs naar de bioscoop als hij op vakantie is in een andere stad, want dat kan dus mooi met die Cineville-pas van hem.

Nou is twee weken geen eindeloze zee van tijd. Had hij mooi tijd om al die kranten eens te lezen. Dus een ramp, nou nee. Maar hij heeft wel erg weinig films gezien. Televisiefilms ziet hij niet en kom bij hem ook niet aan met Netflix, want daar vindt hij niks aan. Hij had met zijn bioscooppas thuis films kunnen kijken, maar thuiskijken is gewoon niet wat het moet zijn, vindt hij. ‘The big screen, the big difference’, zo luidt een oude bioscoopslogan. Of, zoals Jansen op de Haar zegt: ,,Het gaat om het formaat.’’

Liefst alleen

Hij gaat het liefst alleen. Heeft, sorry, niet beledigend bedoeld, maar over het algemeen niet zo’n behoefte aan geouwehoer achteraf. Gewoon lekker in je eentje in een stoel verzinken in het verhaal dat zich voor je ogen ontrolt, weinig dingen mooier dan dat. Hij is blij met het rijke filmaanbod in Forum. ,,Omdat je al betaald hebt en dus vrije toegang, ga je vaker naar films die je nog niet kent. En dat kan heel verrassend zijn.’’

En nu moet hij weer verder. Want Sweet Thing begint zo, en die heeft hij nog niet gezien.

Buiten, bij de fietsenstalling, rent een mevrouw de roltrap op naar boven. ,,Anders mis ik mijn film’’, roept ze. ,,Heerlijk! Ik heb er zo’n zin in!’’

Naar de bios. Het mag weer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus