Een strand in Mallorca. Kan het weer? Lees het in dit overzicht.

Naar welke landen kun je op vakantie? Bekijk het in dit handige overzicht

Een strand in Mallorca. Kan het weer? Lees het in dit overzicht.

We mogen weer naar het buitenland. Althans, van het kabinet. Want Nederlanders zijn nog lang niet in alle Schengenlanden welkom. Onze correspondenten vertellen wat wel en wat niet kan. Of bekijk het op onze interactieve kaart. 

België

België stelt zijn grenzen vanaf 15 juni weer open voor inwoners van Schengenlanden. Dat heeft premier Sophie Wilmès gisteren bekendgemaakt na afloop van beraad van de Nationale Veiligheidsraad.

Denemarken

De grens blijft voorlopig tot 1 september dicht voor de Nederlandse toerist. Het land versoepelt vanaf 15 juni wel de grensmaatregelen, maar alleen voor Duitsland, Noorwegen en IJsland.

Duitsland

Duitsland is vanaf 15 juni weer toegankelijk voor Nederlanders en andere toeristen uit EU-landen, het Schengengebied en het Verenigd Koninkrijk. Dit zolang de coronasituatie er vergelijkbaar is. Overal gelden hygiënevoorschriften, een afstandsregel van minstens 1,5 meter, contactbeperkingen en een mondkapjesplicht in winkels en het stads- en streekvervoer. Een algemene regeling voor horeca, vakantiewoningen, campings en buitenzwembaden ontbreekt. Deelstaten beslissen zelf wat toegestaan is.

Estland, Letland en Litouwen

Geen restricties of quarantaine ter plekke (zolang het aantal besmettingen in Nederland de laatste twee weken onder de 15 per 100.000 inwoners blijft).

Finland

Het is nog steeds niet toegestaan om vanaf een Schengenland op vakantie te gaan in Finland, zo liet de Finnish Border Guard 1 juni nog weten. Onbekend is tot wanneer de grenzen gesloten blijven. 

Frankrijk

Frankrijk wil vanaf 15 juni de grenscontroles opheffen, buitenlanders zijn dan weer welkom. EU-burgers hoeven niet in quarantaine, behalve als ze uit landen komen die Fransen in quarantaine plaatsen. In Frankrijk gelden wel hygiënische regels. Voor campings zijn speciale protocollen opgesteld, bijvoorbeeld rond de zwembaden. In cafés en restaurants moet er 1 meter afstand tussen tafels zijn. Wie even naar het toilet wil of weer naar buiten gaat, moet een mondkapje op. In Parijs en omstreken zijn alleen nog de terrassen open, vanwege het verhoogde besmettingsgevaar in de hoofdstad. Voorlopig gelden alle regels tot en met 21 juni.

Griekenland

Vliegtuigen uit Nederland zijn vanaf 15 juni welkom op de luchthavens van Athene en Thessaloniki. Passagiers worden bij aankomt getest. Wie het virus heeft, moet veertien dagen in quarantaine. Na een negatieve test volgt een week zelfisolatie. Via Duitsland reizen is een optie. Overigens wordt die lijst doorlopend aangepast. Vanaf 1 juli zijn alle toeristen welkom op alle luchthavens, maar Griekenland kan nog vakantiegangers uit nader te bepalen landen weigeren of in quarantaine plaatsen.

Hongarije

Nederlanders kunnen nu niet naar Hongarije, mogelijke versoepeling per half juni. 

Italië

Vanaf 3 juni zijn de grenzen van Italië open voor toeristen, net als de grenzen tussen de twintig Italiaanse regio’s. In principe mogen Nederlandse toeristen dus in heel Italië op vakantie. Bij aankomst op vliegvelden wordt de temperatuur gemeten en bij koorts kunnen reizigers onderworpen worden aan een virustest. Per regio zijn er wel verschillende regels, zo is het bijvoorbeeld bij aankomst op Sicilië en in Apulië verplicht je te registreren op een speciale website. Met de auto naar Italië is nog wel een probleem, de enige mogelijke route is via Frankrijk.

Kroatië (geen Schengenland)

Kroatië is al enkele weken open voor toerisme. De eerste Nederlanders zijn al op de campings van Istrië gesignaleerd. Vooralsnog moeten vakantiegangers aan de grens wel een bevestigde boeking voor accommodatie laten zien. 

Liechtenstein

Onbekend. 

Luxemburg

De Luxemburgse grenzen zijn open, de status van het land is veranderd van 'dicht' naar 'beperkt toegankelijk'. Er gelden nog beperkingen, maar hotels en campings zijn open voor toeristen. In eerste instantie meldde deze site per abuis dat de grenzen voor vakantiegangers dicht zijn. ,,De Nederlandse toeristen zijn van harte welkom'', meldt een campingeigenaar. ,,Onze campings inclusief sanitair zijn geopend.''

Malta

Per 1 juli is het internationale vliegveld weer geopend, maar niet voor Nederlanders (‘land met hoog risico’). 

Noorwegen

Vanaf 15 juni zijn alleen Deense toeristen welkom in Noorwegen. De premier praat volgens plaatselijke media nu met IJsland, Zweden en Finland. Daarna kijkt Noorwegen verder naar andere nabijgelegen Europese landen.

Oostenrijk

Oostenrijk opent op 15 juni de grenzen naar alle buurlanden met uitzondering van Italië. Die grens gaat ook zo snel mogelijk open, maar dat hangt af van de besmettingscijfers bij de Italianen. In heel Oostenrijk gelden hygiënevoorschriften, maar de mondkapjesplicht geldt vanaf medio juni alleen nog in het stads- en streekvervoer, apotheken, gezondheidsinstellingen en op plekken waar 1,5 meter afstand houden niet kan. Horeca, campings en buitenzwembaden zijn geopend, maar met beperkingen.

Polen

Polen laat tot minstens 12 juni geen buitenlandse toeristen toe. De West-Poolse badplaatsen aan de Oostzee en het populaire Duits-Poolse eiland Usedom zijn vanaf die datum mogelijk weer toegankelijk. De andere grensovergangen met Duitsland gaan mogelijk op 15 juni open. Horeca en campings in Polen zijn sinds vorige maand open voor binnenlandse toeristen, maar er gelden strenge regels, zoals een beperking van het toegelaten aantal gasten.

Portugal

Met open armen staan de Portugezen klaar om toeristen te ontvangen: de eerste vakantievlucht vanuit Nederland arriveert donderdag. De restaurants zijn open, musea en andere attracties ook. Via een stoplichtsysteem kunnen zonaanbidders zien op welk strand er plek is, tussen parasols moet drie meter afstand zijn. Overal geldt het advies om afstand te houden, in winkels, het ov en andere afgesloten ruimtes is een mondkapje verplicht.

Slovenië

Geen restricties of quarantaine ter plekke, wel een bewijs van overnachting in Slovenië kunnen laten zien. 

Slowakije

Vooralsnog alleen noodzakelijke reizen, situatie na 15 juni onduidelijk. 

Spanje

Spanje verlengt de noodtoestand met nog eens twee weken, waardoor die op 21 juni definitief ten einde zal zijn. Niet alle regio’s zullen dan al volledig uit de lockdown zijn gekomen. Dat gaat in fases, de steden Madrid en Barcelona lopen bijvoorbeeld iets achter op de rest. Maar in verreweg de meeste streken zullen dan geen beperkingen meer zijn. De Canarische eilanden, de Balearen en de meeste costa’s zijn al ver gevorderd. De hotels, appartementen en campings mogen in het hele land alweer open.

Tsjechië

Mogelijke versoepeling per 15 juni van het algehele inreisverbod.

IJsland

Tot 15 juni alleen noodzakelijke reizen. Daarna situatie nog onduidelijk: mogelijk verlenging van de verplichte quarantaine bij aankomst of een Covid-19-test. 

Zweden

De grenzen van Zweden zijn in principe open voor buitenlanders uit andere EU-landen. Wel worden toeristische reizen ontmoedigd, vandaar dat premier Mark Rutte woensdag in zijn persconferentie het land met het Verenigd Koninkrijk als uitzondering noemde. Er is momenteel geen quarantaineverplichting voor reizigers. De stranden, restaurants en ook sommige musea zijn open. 

Zwitserland

In Zwitserland gaan de grenzen op 15 juni open. Het dragen van mond- en neusbescherming wordt aangeraden in trein, bus en kabelbaan. Tickets moeten zoveel mogelijk online worden gekocht. Voor de horeca gelden beperkingen, zoals maximaal vier personen of ouders met hun kinderen aan een tafeltje. Hotels mogen wellness openen mits maximaal één persoon per vierkante meter in zwembad, sauna of stoombad.

menu