Nabestaanden doen aangifte tegen het brein van de moord op onschuldige Gerard Meesters (+audio)

Nabestaanden van de in 2002 doodgeschoten Gerard Meesters uit Groningen hebben aangifte gedaan tegen de man die zij verantwoordelijk houden voor de moord.

Onderwijzer Gerard Meesters, toen 52 jaar, werd vijftien jaar geleden in de deuropening van zijn woning aan de Uranusstraat in Groningen in koelen bloede vermoord. De schutter, de inmiddels 59-jarige Daniel S., werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Al tijdens het politieonderzoek werd duidelijk dat S. de moord pleegde in opdracht.

Koen (36) en Annemarie Meesters (34), de zoon en dochter, hopen dat de aangifte leidt tot strafvervolging van de opdrachtgever. Het vermoeden is dat het gaat om de Engelsman Robert D.

Er zijn sterke aanwijzingen voor zijn betrokkenheid, maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft D. officieel nooit als verdachte aangemerkt. Een directe link met de moord op Meesters is er niet, luidt tot op de dag van vandaag het standpunt van het OM.

Lees het morgen het uitgebreide artikel

Lees morgen een uitgebreid artikel over de moord op Gerard Meesters in de krant en als plusartikel op de site.

'De echte wil om Robert D. aan te pakken ontbrak'

Politieagenten die destijds betrokken waren bij het onderzoek naar de dood van Meesters verklaren tegenover Dagblad van het Noorden dat zij nooit hebben getwijfeld aan de rol van Robert D. Dat de man nooit als verdachte is aangemerkt is voor de politie nog altijd frustrerend.

Een van de rechercheurs zegt dat tijdens het onderzoek ,,van alle kanten belangen een rol speelden waar wij geen weet van hadden. De wil, de echte wil om Robert D. aan te pakken, ontbrak destijds bij het Openbaar Ministerie in Groningen.’’

Geopperd is dat Robert D. een maatje te groot is voor ‘Groningen’. De Engelsman stond in 2002 al te boek als een grote crimineel met internationale allure. In de voorbije vijftien jaren zou hij zijn uitgegroeid tot een van grootste drugscriminelen van Europa. Op dit moment zit hij vast.

Op verzoek van Frankrijk werd D. gearresteerd in Spanje en uitgeleverd. Hij wordt verdacht van het smokkelen van 1300 kilo cocaïne van Zuid-Amerika naar Parijs. De strafzaak tegen hem dient naar verwachting begin volgend jaar.

Kinderen zijn nog altijd met de moord bezig

Gerard Meesters werd doodgeschoten omdat hij niet kon vertellen waar zijn zuster Janette uithing. De vrouw werkte samen met een vriendin voor de drugsorganisatie van Robert D. in Spanje. Toen zij 1500 kilo hasj achteroverdrukten vielen zij bij de organisatie in ongenade.

In de zoektocht naar de vrouwen werd Meesters eerst bedreigd en vier dagen later door Daniel S. geliquideerd. Meesters had met criminaliteit niets te maken.

Koen en Annemarie Meesters hebben de moordenaar van hun vader onlangs bezocht in de gevangenis in Heerhugowaard. S. is ongeneeslijk ziek. Hun hoop was dat S. zou willen onthullen dat hij destijds de moord pleegde in opdracht van D.

Een belastende verklaring kwam er niet. S. geeft toe dat hij als crimineel opdrachten uitvoerde voor D. De moord op Gerard Meesters ontkent hij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.