Nachtapotheek bij Groningse binnenstad betreurt verhuizing

De Apotheek Hanzeplein bij de Groningse binnenstad sluit ‘s nachts noodgedwongen zijn deuren. De apotheek van het Martini Ziekenhuis neemt de nachtelijke uren over.

,,Het is buitengewoon jammer dat zo’n belangrijke voorziening uit het centrum van de stad verdwijnt’’, zegt apotheker Ebian Brill van de Apotheek Hanzeplein. ,,Maar daar is een akkoord over gesloten waar wij geen invloed op hadden.’’

Lange onderhandelingen

De verhuizing hangt samen met de verplaatsing van de huisartsenpost van het Damsterdiep naar het Martini Ziekenhuis, in het zuiden van de stad. Daarover is lang onderhandeld tussen zorgverzekeraar Menzis, de huisartsen en de ziekenhuizen UMCG en Martini. Een deel van de huisartsen in de stad en het UMCG voelde niets voor verplaatsing van de Doktersdienst, maar enkele jaren geleden moesten zij bakzeil halen.

Menzis en de andere zorgverzekeraars willen dat het UMCG minder relatief eenvoudige zorg gaat doen. Bovendien zou de post bij het Martini Ziekenhuis met de auto beter bereikbaar zijn, met name voor patiënten van buiten de stad. Bij het Martini Ziekenhuis is een gloednieuw pand gebouwd dat eind deze maand de eerste patiënten ontvangt.

Toeslag

Vooruitlopend op die opening verplaatst de nachtapotheek deze woensdag al. De Martini Apotheek die nu al medicijnen levert aan patiënten van het Martini, gaat 15 november ook ‘s avonds en ‘s nachts open. Alle inwoners van Groningen en Noord-Drenthe die ‘s nachts geneesmiddelen nodig hebben, kunnen er terecht. Ze betalen dan wel een toeslag van maximaal 45 euro per recept, maar dat was in de Hanzeplein-apotheek ook al zo.

De Apotheek Hanzeplein houdt wel een uitgifte-automaat voor herhaalmedicijnen, die dus wel ‘s nachts bruikbaar blijft. Ook blijft de apotheek vrij lang open, ‘s avonds tot 20.00 uur.

De Martini Apotheek is te vinden op de begane grond van het Martini Ziekenhuis, en daar worden tot 22.00 uur de medicijnen verstrekt. Patiënten moeten tot 22.00 uur in de parkeergarage van het ziekenhuis parkeren. ’s Nachts kunnen zij op de spoedparkeerplaats terecht, tegenover het voorplein van het Martini Ziekenhuis en voor hun medicijnen terecht in de huisartsenpost zelf.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.