Nachtelijk feestje op het treinspoor

De Groninger band The Blind Roofers maakte vrijdagnacht dolle pret in de eerste nachttrein van Groningen naar de Randstad. Noordelijke bestuurders hopen dat de trein zelf snel een feest wordt.

Zeker tien jaar is erom gevraagd en spanden met name politieke jongerenorganisaties zich in voor de trein. NS-directeur Ineke van Gent herinnert zich dat jongeren zelfs op het station hebben geslapen om aandacht te vragen voor het nachtelijke gat in de dienstregeling. Dat bestaat omdat NS een nachttrein niet als kerntaak ziet. Toch heeft Van Gent, die zelf in Groningen woont, er wel vertrouwen in. ,,Mede omdat deze trein ideaal is voor reizigers die vroeg van Schiphol vertrekken.''

‘Het is een begin'

Ze verwelkomt vrijdagnacht vertegenwoordigers van de Jonge Democraten en hun grote voorbeelden: de D66-bestuurders Fleur Gräper (gedeputeerde) en Paul de Rook (wethouder). Vanuit Drenthe komt gedeputeerde Henk Brink (VVD) voor het nachtelijke feestje naar het Groninger Hoofdstation. Hij rijdt mee tot Beilen en heeft namens het Noorden een denkbeeldige zak met geld bij zich voor Van Gent.

De gezamenlijke overheden betalen NS voor ‘anderhalve' nachttrein 268.000 euro. Voor een proef van twee jaar. De kosten zitten vooral in het (veiligheids)personeel dat extra lang moet werken. Bij het beramen van de plannen bestonden de intercitybussen nog niet. De trein moet het Noorden extra aantrekkelijk maken voor bezoekers uit de Randstad en geeft noorderlingen de kans theater, concert of sportwedstrijd in de Randstad te bezoeken en toch nog thuis komen.

De Jonge Democraten zijn nog niet tevreden. ,,Zo lang de trein maar één keer in de week rijdt, alleen in de nacht van vrijdag op zaterdag, is dit eigenlijk nog wel een beetje marginaal'', zegt voorzitter Wouter van Erkel. Maar het is een begin.

Van Rotterdam naar Groningen

De eerste trein zat met 65 ‘gewone' reizigers van alle leeftijden, die 's nachts reizen wel normaal vinden, meteen aardig vol. Het is nog drukker in de trein terug waar Gräper, De Rook, Van Gent en The Blind Roofers om 1 uur in Assen instappen. Ze moeten staan in de bomvolle intercity, maar bezorgen veel mensen die al uren vertraging hebben, alsnog een vrolijk laatste stukje naar huis.

De nachttrein vertrekt om 0:25 uur uit Groningen en komt om 2:40 uur aan op Amsterdam Centraal. Dat station is onderdeel van het NS nachtnet in de Randstad. Andersom rijdt de trein van 0:05 uur uit Rotterdam, die tot dusver in Zwolle stopte, voortaan op vrijdag door naar Drenthe en Groningen. Beide nachttreinen stoppen tussen Groningen en Zwolle op alle stations.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.