Nationaal Park Lauwersmeer is ‘Dark Sky Park’

Het Nationaal Park Lauwersmeer is door de International Dark Sky Association (IDA) officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park.

Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers 's nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. De benoeming voor het Lauwersmeer is bijzonder, omdat Nederland een van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld.

De provincie Groningen en Staatsbosbeheer hebben de aanvraag voor het Dark Sky Park samen ingediend. Het predicaat helpt om de duisternis te koesteren en te beschermen. Veel dieren zijn afhankelijk van de nacht en hebben duisternis nodig om te kunnen leven.

Met het Nationaal Park Lauwersmeer heeft de IDA heeft wereldwijd nu 41 natuurparken en -reservaten aangeduid als Dark-Sky locatie. Daarvan liggen ongeveer de helft in de Verenigde Staten.

Het Lauwersmeergebied is het tweede Dark Sky Park van Nederland. In 2015 kreeg de Boschplaat op Terschelling het predicaat als eerste van ons land.

Staatsbosbeheer houdt vrijdag 14 oktober vanaf 20 uur een 'Ik ben niet bang in het donker-wandeling' in het Nationaal Park Lauwersmeer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.