Nationaal Programma Groningen: Haags miljard voor oppepper economie en leefbaarheid

Politici, bedrijven en instellingen in Groningen voelen zich uitgedaagd om met 1,15 miljard Haagse euro’s economie en leefbaarheid een oppepper te geven.

Waarom Groningen lauw reageert op zak met 1 miljard euro
Lees verder

Dat bleek vrijdag bij de presentatie van het Nationaal Programma Groningen in Den Haag. Ministers en staatssecretarissen kregen te horen dat Groningen ondanks de bevingsellende niet bij de pakken neerzit.

Stevige slagen maken

Gedeputeerde Fleur Gräper (D66) en commissaris van de Koning René Paas merkten op dat met het miljard een paar stevige slagen kunnen worden gemaakt. Gräper: ,,Dat doen we met zijn allen. Er moet door bedrijven, kennisinstellingen en overheid meer worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van duurzame energieprojecten. Daar kunnen we voor Nederland het verschil maken.’’

Belangrijk voor Groningen is bijvoorbeeld de komst van windparken op zee boven de wadden. Windenergie kan in de toekomst een stevige bron zijn voor de productie van groene waterstof als schone brandstof. De ontwikkeling van die technologie, productie en het onderhoud van grote windparken op zee levert in de Eemsdelta nu al banen op. Volgens Gräper valt met het ministerie van Defensie te praten over de mogelijkheid om boven de wadden toch een windpark toe te staan in militair laagvlieggebied.

Werkloosheid en vergrijzing

Investeringen zijn ook hard nodig in de krimpgebieden. Voor een deel liggen ze in de gekwelde gasregio. Gräper: ,,We zien daar een pittige waardedaling van woningen. Mensen zitten letterlijk vast. De werkloosheid is on-Nederlands hoog en de vergrijzing slaat toe. Er is stads- en dorpsvernieuwing nodig om de dreigende neerwaartse spiraal te doorbreken.’’

Provincie en gemeenten koesteren de kracht van de start-ups, jonge bedrijven die zich in de stad Groningen sterker ontwikkelen dan elders. Minister Eric Wiebes (VVD, Economische Zaken en Klimaat) ziet dat ook en benadrukte dat Groningen vooral zelf met investeringsplannen moet komen. ,,Ik wil Groningen op dat punt streng toespreken. Wacht niet tot wij in Den Haag wat bedenken.’’ De ondernemers hopen dat indien nodig het Haagse geld er ook is. Eerst zien en dan geloven, voegen ze eraan toe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.