National Geographic: Van moeras tot gas

"Driehonderd miljoen jaar geleden, in het Carboon, was het noordoosten van Nederland geen kale vlakte, maar een weelderig moerasbos. De koolstof bleef zo in de modder op de bodem achter, in plaats van als CO₂ in de lucht te worden opgenomen. Zo werden plantaardige lagen afgezet en daarna bedekt door dikke pakketten zand en zout.

Ze lagen diep en warm genoeg om te vergassen. Het gas steeg op, tot het werd gevangen tussen de zandkorrels in geplooide en gebroken zandsteenlagen op ongeveer drie kilometer diepte. Het kon niet verder omhoog, doordat het werd afgedekt door zout- en kleilagen uit het Perm. Tot de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in 1959 er een buis in stak, en het gas onder hoge druk naar buiten kwam."

Dit is een stuk uit de longread Als de bodem schudt: aardbevingen in Nederland van National Geographic. De website vertelt over aardbevingen in Nederland, van Limburg tot Groningen. Annemarie Heite uit Bedum vertelt over haar boerderij, waar ze niet meer in kan wonen. De longread eindigt met de stelling: ‘Nederland moet zich op dezelfde manier voorbereiden op aardbevingen als op zeespiegelstijging en overstromingen.’ Het hele verhaal is hier te lezen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.