Bestemmingsplanwijziging aangevraagd voor natuurbegraafplaats bij Ruiten Aa in Westerwolde

De gemeente Westerwolde zet binnenkort de procedure voor de natuurbegraafplaats in Laude in gang Foto: Huisman Media

Het plan voor de aanleg van een natuurbegraafplaats nabij het Ruiten Aa Kanaal in Laude is toe aan zijn cruciale fase.

De Stichting Heidehof, de initiatiefnemer, heeft de gemeente Westerwolde gevraagd het bestemmingsplan voor de beoogde locatie zo aan te passen dat daar mensen begraven mogen worden.

,,De procedure die daarbij hoort, wordt binnenkort in gang gezet’’, zegt wethouder Bart Huizing (PvdA). ,,Het plan wordt ter inzage gelegd, belanghebbenden kunnen erop reageren. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad een besluit.’’

Begraafplaats van 5 tot 10 hectare

De Stichting Heidehof beheert het Landgoed Heidehof in Eext en heeft daar al vele jaren een natuurbegraafplaats. In Laude, iets ten zuiden van Sellingen, wil ze nabij het Ruiten Aa Kanaal een soortgelijke voorziening realiseren.

,,We hebben daar een natuurgebied met een oppervlakte van 60 hectare in eigendom’’, zegt woordvoerder Marc Hesp van de stichting. ,,Het is de bedoeling dat op 5 tot 10 hectare daarvan de natuurbegraafplaats komt.’’

De stichting diende haar plan geruime tijd geleden al in bij de gemeente. Burgemeester en wethouders reageerden positief, zij zien een begraafplaats op die locatie wel zitten.

,,Het is nu afwachten hoelang de procedure duurt, welke reacties er komen en of de gemeenteraad ook positief op ons plan reageert’’, zegt Hesp. ,,Daar hangt van af of en wanneer we met de aanleg kunnen beginnen.’’

Als de begraafplaats is gerealiseerd, zal de Stichting Heidehof die blijven beheren. ,,Net als de rest van het natuurgebied’’, aldus Hesp.

De natuurbegraafplaats zou de tweede in Oost-Groningen zijn. De andere, de natuurbegraafplaats Reiderwolde, ligt in Blauwestad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen