Natuurclubs klagen over kolencentrale in Brussel

De Waddenvereniging en de Natuur en Milieufederatie Groningen zoeken hun toevlucht tot de Europese Commissie in Brussel. De twee instanties dienen een klacht in over de vergunningen van de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven.

Eerder liepen de twee belangengroeperingen tevergeefs alle juridische instanties in Nederland af. De Waddenvereniging en de Milieufederatie vinden dat de vergunning op verkeerde gronden is afgegeven.

De RWE/Essent-kolencentrale in de Eemshaven zorgt voor schade aan Nederlandse en Duitse natuurgebieden, betogen de instanties. Volgens de Nederlandse normen is die schade zo groot dat vergunning geweigerd had moeten worden. Maar omdat de Duitse rechter andere normen toepast, vond de Raad van State dat de Nederlandse overheid voor de Duitse gebieden van die Duitse normen mocht uitgaan.

De nieuwe kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven is de grootste kolencentrale in Nederland aan de rand van de Waddenzee. Volgens die vergunningen mag de kolencentrale grote hoeveelheden schadelijke stoffen zoals kwik, stikstof, zwavel, uitstoten. De Waddenvereniging en de Natuur en Milieufederatie Groningen vinden dat onbegrijpelijk en hopen dat de Europese commissie de Nederlandse overheid alsnog terugfluit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.