Dit is de zeldzame 'nazi-barak' in Hoogkerk: 'De gebouwtjes zijn zo ontworpen dat je ze kon afbreken en elders weer opnieuw opbouwen'

De houten barak naast de Olle Kerk van Hoogkerk geeft steeds meer prijs van zijn duistere geschiedenis. Het gebouw uit de jaren ‘30 wordt door Defensie gedemonteerd omdat het overbodig is geworden.

Het houten gebouwtje wordt sinds 1950 gebruikt als verenigingsgebouw van de kerk. „De barak is vermoedelijk al in de jaren ‘30 gebouwd in nazi-Duitsland en heeft daar wellicht dienst gedaan voor de Hitlerjugend of iets dergelijks”, vertelt bouwhistoricus Taco Tel van de gemeente Groningen. Het gebouw is daarna door de Wehrmacht verplaatst naar Delfzijl.

„Het blijkt een hele bijzondere barak te zijn van het RAD-type, dat staat voor Reichsarbeitsdienst. De gebouwtjes zijn zo ontworpen dat je ze kon afbreken en elders weer opnieuw opbouwen. De Duitsers hebben reusachtige aantallen geproduceerd”, aldus Tel. Anno 2021 zijn de barakken een zeldzaamheid geworden.

Zestien militairen van 103 Constructiecompagnie uit Wezep halen het gebouwtje deze week uit elkaar en knappen dat waar nodig op. „Het is voor ons een oefening”, zegt sergeant Bas van Ingen. „Het is voor ons een uitgelezen kans om te laten zien wat wij kunnen als genisten.”

Duister geheim

De dakplaten worden een voor een van het gebouwtje getild door een grote kraan. In het de barak wordt ook de houten betimmering van de wanden gehaald, daaronder is de originele muur zichtbaar. Daar wordt ook de duistere geschiedenis van het bouwwerk tastbaar. De Duitse militairen die gebruik maakten van de barak keken aan tegen een wit met groene muur. Op de spanten staan nazi-symbolen, waaronder runen en het hakenkruis.

loading  

Een lid van de kerkgemeenschap heeft het gebouwtje in 1948 opgehaald in de buurt van Oterdum. Het is niet helemaal zeker of de barak daar ook vandaan komt. Mogelijk heeft het dienst gedaan als eetzaal van de batterij Fiemel, een groot Duits verdedigingswerk aan de Eems.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video