Nederlanders gepakt in plofkraakonderzoek

De Duitse politie zit de plofkraakbende die eerder toesploeg in de grensregio op de hielen.

Vorige week zijn drie Nederlanders gearresteerd die vrijwel zeker een plofkraak wilden plegen. De verdachten in de leeftijd van 19 tot 25 jaar komen uit de regio Amsterdam en werden door een speciaal politieteam bij een garagebox in Winsen an der Luhe, in Landkreis Harburg, in de boeien geslagen.

Audi's
De politie kwam in actie toen de verdachten een Audi uit een garagebox wilden halen. In de auto lagen allerlei spullen die nodig zijn om een plofkraak te plegen. Er lag onder meer een breekijzer in de kofferbak en attributen om een explosie te veroorzaken.

De politie postte al enige tijd bij de garagebox, omdat er een ‘verdachte' auto was gestald. Het is bekend dat bij veel plofkraken Audi's worden ingezet en dat de ‘plofkrakers' gebruik maken van gas om de automaten tot ontploffing te brengen.

Brutaliteit
De schade aan de bankfilialen en huizen in de directe omgeving is meestal groot. De brutaliteit waarmee de plofkrakers te werk gaan was voor de politie in Nedersaksen aanleiding een speciaal team te belasten met de opsporing van de bende.

Christian Zahel, chef van deze speciale politie-eenheid in Hannover, zegt dat het trio mogelijk deel uitmaakt van een Nederlandse bende die bestaat uit meerdere afdelingen. ,,Of deze jongemannen ook verantwoordelijk zijn voor de plofkraken in de grensregio bij Groningen en Drenthe wordt onderzocht. We sluiten dat zeker niet uit. Maar we volgen ook een scenario dat er meerdere groepen van een en dezelfde bende in Nedersaksen actief zijn. We gaan er wel vanuit dat met de aanhouding van deze mannen vrijwel zeker een plofkraak is voorkomen.”

Heede
Tijdens de kerstdagen werd ook een poging tot een plofkraak ondernomen bij het filiaal van de Sparkasse in Heede, net over de grens bij Bourtange. Getuigen zagen twee verdachte personen bij de bank en alarmeerden de politie. De verdachten gingen ervandoor, vlak voordat de politie arriveerde. Ze lieten attributen voor de plofkraak achter en daarmee ook eventuele sporen. ,,We onderzoeken of er een match is met eerdere kraken”, aldus Zahel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.