Negatief zwemadvies in de Hoornseplas is van de baan. Niet zwemmersjeuk, maar eikenprocessierups is de boosdoener. 'Het water is hartstikke schoon'

Eikenprocessierups rondom de Hoornseplas. Foto: Sikkom

Het negatieve zwemadvies in de Hoornseplas is opgeheven, nu blijkt dat niet zwemmersjeuk, maar de eikenprocessierups de boosdoener is. Die nestelt zich in bomen langs het meer.

Dat meldt stadsblog Sikkom .

Zwemwater.nl - het samenwerkingsverband van Waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat waarop de kwaliteit van al het publiekelijke zwemwater wordt bijgehouden- meldde onlangs dat er zwemmersjeuk was geconstateerd in de Hoornseplas, veroorzaakt door de larve van de trichobilharzia-worm. Die nestelen zich onder de huid en veroorzaken daarmee rode jeukbultjes.

Maar ondernemers langs de plas en het Meerschap meenden volgens Sikkom dat de eikenprocessierups de boosdoener is. En een negatief zwemadvies kost hen klanten.

Rode bultjes

De meldingen op Zwemwater.nl rusten op twee pijlers: testen van de waterkwaliteit en meldingen van badgasten. Bij de provincie zijn, net als vorig jaar, meldingen binnengekomen over lui die onder de rode bultjes zaten na een bezoek aan de Hoornseplas.

Maar er is een groot verschil, weet Karin Hunziker van het Meerschap Paterswoldsemeer waar de Hoornsplas onder valt. ,,We hebben dit jaar 400 watermonsters getest. Geen enkele keer zat de larf van de trichobilharzia erin. Sterker: het water is, zeker aan de kant van de Hoornseplas, ultiem schoon.” Toch zijn er mensen geweest die zich hebben gemeld bij de provincie met jeukbultjes.

‘De Hoornseplas is hartstikke schoon’

Bij de provincie wordt de verklaring van Hunziker bevestigd. Woordvoerder Jan van der Meide: ,,Uit het onderzoek blijkt inderdaad dat er geen zwemmersjeuk voorkomt in het water. De Hoornseplas is hartstikke schoon. We halen vandaag nog de borden met het negatieve zwemadvies weg en ook op Zwemwater.nl wordt die melding ingetrokken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen