Negen dingen die je moet weten over Groningen als je hier komt studeren

Groningen verwelkomt deze week meer dan 5000 eerstejaars studenten voor de introductieweek. Voor veel van hen is de stad nieuw. Een korte inburgeringscursus.

1. Ranja

Niet alleen de eierbal komt uit Groningen, ook de beroemde ‘ranja’ komt hier vandaan. De CP-fabriek van David Polak aan de Petrus Campersingel produceerde de drank voor het eerst in 1921. Als een volwassene in de ‘roaring twenties’ op een terras een glas Ranja bestelde, werd dat nog helemaal geen kinderdrankje gevonden.

2. Bruggen

De onderkant van bruggen in Groningen verrassen. Onder de Oosterbrug verschijnt bijvoorbeeld het gedicht ‘Gestadige beweging’ van Werkman. De aluminium letters hangen aan één punt en komen zacht zwaaiend op hun plek wanneer de brug opengaat.

3. Mysterieuze baby

De ‘Mystery Baby’ is een sticker met daarop het hoofd van een klein, lollig jochie. Deze duikt tegenwoordig overal ter wereld op, maar wist je dat deze sticker zijn oorsprong vindt in Stad? En wie het is? Dat is het mysterie.

4. ‘Noar Stad’

Over de stad gesproken; Groningen staat in de wijde omtrek bekend als Stad. De inwoners als Stadjers. Sinds de middeleeuwen gaan mensen uit 'Ommeland' voor een (mid)dagje Groningen ‘eem noar Stad’.

5. Eurosonic Noorderslag

In 1986 vond de eerste editie plaats van het muziekfestival dat sindsdien Groningen in januari in zijn greep houdt. Eurosonic Noorderslag groeide van een ludieke wedstrijd tussen een handvol Nederlandse en Belgische bands uit tot een driedaags festival met optredens van meer dan 300 verschillende bands uit heel Europa.

6. Dronken toren

Wist je dat de Sint-Jozefkathedraal aan de Radesingel bekend staat als de dronkemanstoren? Van alle kanten zijn er twee wijzerplaten van de kerkklok te zien, en vaak zelfs drie. Alles dubbel of zelfs driedubbel zien wordt door sommigen schertsenderwijs gerelateerd aan de effecten van alcohol.

7. Onder Professoren

Schrijver Willem Frederik Hermans kreeg in 1958 een aanstelling als Lector Fysische Geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Over het universitaire leven uit die tijd, schreef hij de sleutelroman Onder Professoren.

8. Man met baard

Het Harmoniecomplex van de universiteit zit aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Die straat kreeg zijn naam door een verhaal uit 1672. Groningen werd belegerd door de bisschop van Münster. Karel van Rabenhaupt verdedigde de vesting. Het voedsel werd aangevoerd via het Reitdiep en een man met een baard moest erop toezien dat de doorvaart goed verliep. De man met de baard rapporteerde iedere dag: "Ik kiek nog in ’t Jat.” Daarmee gaf hij aan dat hij de boel goed in de gaten hield. Zijn beeltenis is nog te zien aan een gevel op de hoek van de Oude Kijk in't Jatstraat en het Lopende Diep.

9. Kanonnen

Diezelfde Karel van Rabenhaupt liet voor de verdediging van de stad een enorm kanon opstellen op de Grote Markt: de Groote Griet. Een van Groningens bekendste kroegen is de Groote Griet aan de Grote Markt.

KEI brandt los: zin en onzin van de KEI
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.