Op cruiseschip Odyssey of the Seas zijn negen werklui met het coronavirus besmet geraakt. Ze zijn van boord gehaald en in quarantaine ondergebracht in een hotel.

Het schip lag een week geleden nog in de Eemshaven, ging vervolgens naar Bremerhaven om daar in de Noord-Duitse havenstad te worden afgebouwd. Aan boord bevinden zich ongeveer duizend medewerkers van scheepsbouwer Meyer uit Papenburg en talloze werklui van toeleveranciersbedrijven. Ze zijn dagelijks aan de slag om het immense cruiseschip af te bouwen.

De Noordzee op

Tot maandagmiddag lag het schip op gezag van Duitse havenautoriteiten nog aan de ketting in Bremerhaven. Nu uit coronatests is gebleken dat niemand aan boord besmet is, mag het cruiseschip de Noordzee op om een aantal tests uit te voeren. ,,We gaan pas vrijdag of zaterdag de zee op, want het duurt een aantal dagen voor alle materialen aan boord zijn”, weet Peter Hackmann, woordvoerder van de Meyer Werft.

Hackmann is er vrijwel zeker van dat het schip nu coronavrij is. ,,De zeven personen die nu besmet zijn geraakt zaten al in quarantaine. Zij waren al in contact geweest met de twee besmette personen. De andere medewerkers werken op andere afdelingen op het schip. We zijn er vrij zeker van dat er nu geen nieuwe gevallen opduiken.”

Onduidelijk is hoe het coronavirus aan boord is gekomen

De eerste twee besmettingen zijn vorige week al aan het licht gekomen. Hoe en waar het virus aan boord is gekomen is nog onduidelijk. ,,We testen iedere dag de mensen die aan boord zijn”, weet woordvoerder Peter Hackmann. ,,Toen we vanaf Papenburg naar de Eemshaven zijn vertrokken is iedereen getest. Het ging om ongeveer 1500 personen. Alle uitslagen waren negatief. We herhalen de tests dagelijks. Dus het is ons een raadsel hoe mensen aan boord besmet zijn geraakt.”

Aan boord van het schip gelden strenge hygiënemaatregelen. ,,Ongeveer dertig personen zijn na het bekend worden van de twee besmettingen direct in isolatie gegaan. Afgelopen weekend zijn uit die groep nog zeven positieve testen naar voren gekomen.”

Eerste toer nu vanuit Israël

Voor rederij Royal Carribean International, toekomstig eigenaar van het schip, is de pandemie aanleiding om de eerste officiële toer met het schip niet vanuit Italië, maar vanuit Israël, havenplaats Haifa, te laten plaatsvinden. Israël geldt als een van de weinige landen waar het coronavirus onder controle is, mede omdat de meeste inwoners al een vaccin hebben gehad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus