Negen stappers over de jarige Negende Cirkel (+video)

Danscafé De Negende Cirkel bestaat 50 jaar. Wat herinneren de bezoekers zich nog?

Een verjaardag aan het Groningse Poeleplein. Feestcafé De Negende Cirkel bestaat vijftig jaar. Heel wat herinneringen werden in de kroeg gemaakt. Waar denk jij aan? Met die vraag gingen we de straat op.

En het zijn vooral de studenten die een antwoord hebben. Altijd met een besmuikt lachje.

,,Bier, pils, alcohol, zuipen.’’ Voor ranja lijken de meeste studenten niet naar het hoekje van het Poeleplein te gaan. Allemaal noemen ze de drank (en de geur).

Feest, gezelligheid, de balken van het plafond

Maar daarbij komt ook het feest. Want altijd, altijd is het druk in De Negende Cirkel. ,,Gezelligheid, feest, muziek, dansen.’’

En tot laat. Vooral tot heel laat. Als in sommige andere kroegen de krukken al omgekeerd op de bar worden gezet, stroomt het publiek bij De Negende Cirkel nog binnen.

En de esthetiek? Er zit Italiaans stucwerk in het feestcafé. Maar niemand die daarover begint. Wel bekend: de zware balken in de zaak. ,,Waar ik altijd m’n hoofd aan stoot’’, noemt een lange jongen. ,,En waar altijd jassen overheen liggen’’, weet een vaste bezoeker.

Roelof (82) en Tineke (81) begonnen

Zijn het nu vooral studenten die er komen, was dat vroeger wel anders. Roelof Posthumus (82) en zijn vrouw Tineke (81) begonnen het cafe in 1968. Veel is er sindsdien niet eens veranderd. Maar stoelen en tafeltjes staan er niet meer. De Negende Cirkel is een café geworden waar het publiek staat, niet zit.

Roelof Posthumus en zijn vrouw Tineke begonnen in 1968 café De Negende Cirkel in de Poelestraat in Groningen. Foto Corné Sparidaens

Ze wilden een café beginnen en kozen bewust voor deze plek: in de Poelestraat troffen ze een betaalbaar pand, waarin sinds jaar en dag een kruidenier zat. Tegenover het kruidenierspand was net een bioscoop geopend. Precies de goeie plek, dachten ze, om een cafeetje te beginnen.

‘De Poelestraat was ‘s avonds uitgestorven’

Het commentaar was niet van de lucht. ,,Mensen zeiden tegen ons: ‘Je kunt je geld net zo goed in het Schuitendiep gooien’. De Poelestraat was ’s avonds uitgestorven, echt een dooie straat. De uitgaansstraat toentertijd was de Gelkingestraat’’, zegt Posthumus.

Posthumus en zijn vrouw groeiden in het vak. Ze leerden al gauw de namen kennen van de stamgasten, speelden spelletjes aan de bar, vermaakten de boel, zetten operettemuziek op om alternatievelingen te weren, koppelden de ene vrijgezel aan de andere. ,,Hier zijn wel twintig huwelijken ontstaan.’’

Kloppend hart

De groei is duidelijk te zien. Was er vroeger ‘s nachts niets te doen, vormen de ‘Poele’ en de ‘Peper’ nu het kloppend hart van uitgaansstad Groningen. En De Negende Cirkel lijkt daarbij een levensader te zijn.

,,Want’’, omschrijft een vast gast. ,,Als er een bezoek aan de Negende Cirkel op de planning staat heb ik daar eigenlijk nooit zin in. Maar ben ik er eenmaal: dan wil ik er nooit meer weg.’’

Zeven dagen in de week studentencafé

De Negende Cirkel is tegenwoordig in handen van Jan Hoeve, die ook café De Brouwerij (voorheen Ome Ko) runt en cafetaria Max, in de Peperstraat. De Negende Cirkel was weliswaar het eerste café in de Poelestraat, maar wist zich al snel omringd door tal van andere horecazaken zoals Blow Up, The Jolly Joker, De Stadtlander, Time Out en De Vlaamsche Reus. ,,Eerst dachten we dat we concurrentie kregen, maar het trok alleen maar meer publiek’’, zegt Posthumus. Tegenwoordig is De Negende Cirkel een café dat vooral studenten trekt en dat zeven dagen per week open is. ,,Hier kunnen een kleine 200 man terecht, maar met weinig mensen is het ook snel gezellig’’, zegt Hoeve.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.