'Nepschoorsteen verpest het daklandschap'

Er moet een discussie komen over de vervanging van schoorstenen in het aardbevingsgebied. Nu komen er te veel lelijke plastic schoorstenen.

Dat zegt Victor Ackerman, rayonarchitect van welstandsorganisatie Libau in Groningen. Hij maakt zich zorgen over het woud aan gelijkvormige, kunststof schoorstenen dat in het gasgebied op de daken verschijnt. Nu veel rookkanalen in het gebied om veiligheidsredenen vervangen of versterkt moeten worden, kiezen woningeigenaren frequent voor kunststof.

‘Tranen in je ogen’

En dat is geen fraai gezicht, meent de architect, die net met een groep collega’s een excursie in het gebied heeft gemaakt. ,,Je krijgt de tranen in je ogen. Schoorstenen zijn bij veel panden een wezenlijk onderdeel van de architectuur. Ze voegen een extra laag toe, ze horen bij wijze van spreken bij het daklandschap en verlevendigen dat. Nepschoorstenen doorbreken dat, net als hele rijen dezelfde rookkanalen op huizen.’’

Het probleem doet zich volgens hem minder voor bij monumentale panden, omdat de karakteristieke gemetselde schoorsteen daar meestal behouden blijft door hem van binnenuit te versterken.

Meer keuze

In panden zonder die status wordt wel veel gekozen voor nieuwe, tamelijk lichte kunststof rookkanalen met steenstrips van composiet. Ze hebben in de regel geen ‘echte’ voeg. ,,Dat maakt ze hoekig en geeft een kunstmatig beeld, dat niet lijkt op het beeld van de originele schoorsteen’’, vindt Ackerman.

Woordvoerder Arjan van de Leur van het CVW denkt dat het meevalt. ,,Die plastic schoorsteen bestaat helemaal niet meer. Nu is meer mogelijk dan eerder en bewoners hebben meer keuze tussen materialen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.