Nertsenfokker Aduard wil bedrijf uitbreiden

Nertsenfokker Onne Storteboom uit Aduard wil zijn bedrijf uitbreiden. Hij heeft hiertoe een aanvraag ingediend bij de gemeente Zuidhorn.

Volgens burgemeester Bert Swart ligt de aanvraag zes weken ter inzage in het gemeentehuis. Eventuele bezwaarden kunnen zienswijzen indienen. Swart was vrijdag niet op de hoogte van de omvang van de uitbreiding van het bedrijf dat gevestigd is aan de Spanjaarsdijk. De eigenaar was niet voor commentaar bereikbaar.

Jaren geleden verleende de gemeente een milieuvergunning voor het houden van bijna 1500 nertsen. Omwonenden vochten in 2002 de vergunning aan bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag. Indertijd was de indruk van de buurtbewoners dat de nertsenhouder meer dieren houdt dan het aantal waarvoor hij toestemming heeft. Ook waren ze bang voor stankoverlast. De dichtstbijzijnde woning staat op 75 meter afstand van het bedrijf.

Niet blij

Het Aduarder raadslid Alex Temmingh meldt dat zijn raadsfractie van GroenLinks niet blij is met de uitbreiding. Volgens hem wordt het dierenwelzijn in deze sector met voeten getreden. ,,B en W achten een mer-procedure niet nodig. Wij willen weten op grond waarvan hier wordt afgezien van een dergelijk onderzoek.’’

Uit eigen ervaring weet Temmingh dat van stankoverlast rond het Aduarder bedrijf geen sprake is. ,,Ik kom er regelmatig langs. Ik heb van hinder niks gemerkt.’’ Ons land heeft internationale afspraken gemaakt over deze bedrijfstak. Op grond daarvan is het fokken van nertsen met ingang van 2024 verboden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.