Netflixtip van de week: The Crown

Foto Archief

Wekelijks storten zenders en televisiekanalen een lawine van films, series en documentaires over ons uit. Sommige krijgen direct aandacht, maar veel ligt in het verborgene te flonkeren. Deze rubriek haalt elke week zo’n Netflix-juweel naar voren.

Serie: The Crown
Bedenker: Peter Morgan
Met: Claire Foy, Matt Smith en Vanessa Kirby
Speelduur: circa 60 min. (2 seizoenen)
Te zien op: Netflix

The Crown is niet bepaald een verborgen parel op Netflix. Vrijwel alle recensies over de eerste twee seizoenen waren lovend, de acteurs en makers wonnen veel prijzen en het budget voor de serie is enorm. In november komt het derde seizoen (met nieuwe, oudere acteurs) op Netflix dus is nu het perfecte moment om de eerste twee seizoenen (opnieuw) te gaan kijken.

The Crown volgt de lange regeerperiode (seizoen een en twee lopen van 1947 tot en met 1963) van koningin Elizabeth II en is dus gebaseerd op de werkelijkheid. Je hoeft geen fanatieke royal watcher te zijn om enthousiast te worden van The Crown – het geweldige acteerwerk, de prachtige sets en natuurlijk al het drama is al genoeg reden om fan te zijn.

Het is een dramaserie, geen documentaire, maar tijdens het kijken vraag je je telkens af: wat is echt gebeurd en wat niet? Is of was de relatie tussen Elizabeth en haar man Philip echt zo ongezond? Groeide prins Charles werkelijk zo op? En dan te bedenken wat er allemaal nog komen gaat. Maker Peter Morgan heeft in elk geval genoeg materiaal uit de realiteit om de komende seizoenen minstens zo verslavend te maken.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Netflixtip van de week