Neuzen medewerkers Drentse en Groningse ziekenhuizen ongeoorloofd in medische dossiers?

In de afgelopen tien jaar heeft een handjevol medewerkers van ziekenhuizen in Drenthe en Groningen een tik op de vingers gekregen omdat ze in een medisch dossier keken terwijl dat niet nodig was. Maar er is nooit een verpleegkundige of arts om ontslagen.

Samantha de Jong

Onlangs werd bekend dat het medisch dossier van tv-persoonlijkheid Samantha de Jong - vooral bekend onder artiestennaam ‘Barbie’ - door tientallen ziekenhuismedewerkers was ingezien. De Jong lag in het Haga-ziekenhuis in Den Haag. Een klokkenluider meldde dat meerdere medewerkers van het ziekenhuis haar patiëntendossier inzagen terwijl dat helemaal niet mocht.

Handvol waarschuwingen

Drentse of Groningse verpleegkundigen ontslagen door ongeoorloofd neuzen in medische dossiers: 0.

In Noord-Nederland bleef het de afgelopen tien jaar bij waarschuwingen, blijkt uit een rondgang langs de verschillende ziekenhuizen in Drenthe en Groningen. Alleen bij de Treant Groep is nog nooit een waarschuwing uitgedeeld aan een medewerker, laat de woordvoerder weten. Het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen, het Scheper Ziekenhuis in Emmen en het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal vallen onder de Treant Groep. ,,Voor zover wij na hebben kunnen gaan is er bij Treant niet ongeloofd in medische dossiers gekeken.''

Paar zaken medisch tuchtcollege Groningen

Rechters zullen een ontslag of zelfs ontslag op staande voet van een werknemer die onbevoegd een medisch dossier inziet niet zomaar goedkeuren. Dat stellen arbeidsrechtadvocaten Wilco Nieuwenhuis en Hanneke Frijlink van Nysingh advocaten in een column op vak-site Skipr. Volgens hen is het wel eens voorgekomen dat het Gerechtshof een ontslag om het inkijken van dossier goedkeurde; een afdelingssecretaresse had 26 keer een dossier ingekeken zonder dat ze een behandelrelatie met die patiënt had. Maar in andere rechtszaken wimpelde de rechter zulke ontslagen juist af.

Bij het medisch tuchtcollege in Groningen zijn de afgelopen jaren enkele keren zaken aan de orde geweest waarbij artsen of verpleegkundigen ongeoorloofd dossiers inkeken. Dat ging onder meer om een echtscheidingsruzie waarbij de ene partij informatie over de andere zocht.

In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Martini Ziekenhuis en Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) zijn de afgelopen tien jaar meerdere waarschuwingen uitgedeeld voor het ongeoorloofd neuzen in andermans medische dossiers. Exacte cijfers ontbreken. ,,Het is minder dan vijf keer voorgekomen’’, zegt Tessel Horstman van het Martini Ziekenhuis wel. Ook bij het UMCG kunnen ze niet zeggen hoe vaak het is voorgekomen. Maar dat er waarschuwingen zijn uitgedeeld: ja.

Steekproeven

Bij de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) is er geen goed beeld van deze materie, laat een woordvoerder weten. ,,Het is niet geregistreerd.’’ Nieuwe Martini-medewerkers krijgen direct uitleg over de privacy van patiënten. ,,Hier wordt ook genoemd dat een medewerker niet in het dossier van familie, vrienden of anderen mag kijken. Ook niet in het eigen dossier.’’ Het Martini Ziekenhuis heeft een aparte security officer die toeziet op de privacy van patiënten.

De meeste ziekenhuizen voeren maandelijkse steekproeven uit. Daarbij is altijd te zien welke medewerker heeft gekeken in welk dossier. ,,We kijken sowieso kritisch wie er toegang heeft tot ons elektronisch patiëntendossier. Als een medewerker ten onrechte in het dossier kijkt, volgt een officiële waarschuwing die opgenomen wordt in het personeelsdossier’’, zegt Marjolein Bosma van het WZA. Als dat vaker voorkomt, volgt ontslag. ,,Dit laatste heeft zich bij ons tot op heden nog niet voorgedaan.’’

Dat geldt ook voor het UMCG, zegt Janneke Kruse. ,,Wij hanteren een integriteitscode. Medewerkers hebben de privacy van patiënten te respecteren.’’ Volgens Kruse zijn er in het verleden zeker disciplinaire maatregelen getroffen. Het gaat dan om waarschuwingen, niet om medewerkers die zijn ontslagen.

Blokkadelijst

Alle ziekenhuizen in het Noorden geven aan dat iedere patiënt gelijk is. Toch is het bij het Martini Ziekenhuis - op verzoek - mogelijk om een specifieke registratie te krijgen zodat de patiënt alleen op nummer te vinden is en niet op naam. ,,Ook kan er een blokkadelijst worden toegepast. Als een patiënt daarop staat, is het dossier dan alleen te raadplegen door medewerkers met tijdelijke toegang tot deze blokkadelijst.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.