Niels de Jonge uit Leek wint Groot Dictee der Nederlandse Taal (met maar zes foutjes)

Winnaar Niels de Jonge (tweede van rechts), met voorlezer Gerdi Verbeet, presentator Frits Spits en schrijver Wim Daniëls. Foto: KRO-NCRV

Niels de Jonge uit Leek heeft Het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. De Groninger had slechts zes fouten. Met die score liet hij onder meer minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven, voetbalcommentator Frank Snoeks en rapper Willie Wartaal achter zich. De Jonge is in het dagelijks leven docent Frans aan het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand.

Dat werd zojuist bekendgemaakt tijdens een live-uitzending op NPO Radio 1 in de zendtijd van het KRO-NCRV programma De Taalstaat.

De Taalstaat

Live vanuit de bibliotheek in de Broederenkerk in Zutphen namen twintig prominenten het op tegen twintig luisteraars van De Taalstaat. Bij de prominenten kwam kinderboekenschrijver Gideon Samson als beste uit de bus. Andere prominente deelnemers als Abdelkader Benali, Ghislaine Plag, Roos Schlikker, Ingmar Heytze, Jan Siebelink, Oscar Hammerstein, Ronald Snijders, Daan Nieber, Annemieke Vermeulen, Annegreet van Bergen, Eke Mannink en Jan-Willem Roodbeen konden daar niet aan tippen.

Gerdi Verbeet

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is sinds twee jaar terug op NPO Radio 1. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer las het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor. Zij nam daarmee de taak over van Philip Freriks. Frits Spits presenteerde de uitzending. Het dictee werd dit jaar geschreven door schrijver en taalkundige Wim Daniëls en stond in het teken van het boerenleven. In bibliotheken door heel Nederland konden mensen live meeschrijven met het dictee.

Dicteetraditie

De initiatiefnemers Het Genootschap Onze Taal, het KRO-NCRV programma De Taalstaat, productiebedrijf Men at Work én NPO Radio 1, wilden met de terugkeer van het dictee de jarenlange dicteetraditie op een toegankelijke wijze in ere herstellen. Terug naar de oorsprong. Het dictee moest meer zijn dan een verzameling moeilijke woorden, en het moest de deelnemers de kans geven hun kennis en begrip van de taal te etaleren.

Het dictee is hier terug te lezen.

menu