Boa's voeren actie voor wapenstok en peperspray, maar in Groningen en Assen doen ze niet mee

Boa's protesteren dinsdag in verschillende steden tegen geweld ANP

Boa’s uit diverse gemeenten protesteren vandaag, onder meer in Leeuwarden. Ze eisen verdedigingsmiddelen als een wapenstok en pepperspray.

De boa’s (buitengewoon opsporingsbeambten) voeren actie naar aanleiding van een geweldsincident in IJmuiden op Hemelvaartsdag. Daarbij werd een boa mishandeld en met gezichtsletsel naar het ziekenhuis gebracht. Andere boa’s werden geslagen en bespuugd. Volgens woordvoerder Eric Lakeman van de Nederlandse Boa Bond (NBB) is de maat vol.

Boa’s uit sommige gemeenten, zoals die van Groningen, doen volgens Lakeman niet mee. Zij ‘distantiëren’ zich zelfs van de acties. ,,Zij vinden dat Boa’s altijd vriendelijk moeten lachen en weglopen als er problemen ontstaan.’’

Wapenstokken, pepperspray en bodycams

Boa’s zijn in dienst van zeer uiteenlopende instellingen. Dat kunnen gemeenten en provincies zijn, maar ook waterschappen, vervoersbedrijven en de politie. Boa’s van gemeenten en vervoersbedrijven moeten volgens Lakeman de laatste maanden vooral de coronamaatregelen handhaven. Hun bevoegdheid is vastgesteld door de rijksoverheid.

De Nederlandse Boa Bond wil dat boa’s middelen krijgen om zichzelf te verdedigen, zoals een wapenstok, pepperspray en een bodycam. Minister Grapperhaus (CDA) van justitie en veiligheid heeft begrip voor hun eisen en gaat kijken hoe ze beter kunnen worden uitgerust, maar een wapenstok en pepperspray krijgen ze wat hem betreft niet. Misschien wel een bodycam. In Nederland heeft de politie een monopolie op het gebruik van geweld.

Geen actie in Groningen

Uit veel steden komen afvaardigingen van boa’s naar onder meer Leeuwarden. ,,Daarnaast voeren boa’s in andere gemeenten op andere wijze actie om aandacht te vragen voor hun moeilijke werkomstandigheden’’, zegt Lakeman uit.

De veertien boa's van de gemeente Assen leven volgens woordvoerder Martin de Bruin mee met de collega's in IJmuiden. ,,Maar vanuit het team was er weinig behoefte om deel te nemen aan de demonstraties.''

Boa’s uit Groningen waren vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu