Niet alleen de NAM heeft nu iets uit te leggen aan verontruste Farmsumers

Al jaren krijgen verontruste inwoners van Farmsum te horen dat ze van het tankenpark van de NAM niets hebben te vrezen. Na twee grote lekken in dik een jaar gaan nu ook de overheden toch een beetje twijfelen. Vijf vragen bij het incident van de afgelopen week.

Wat is er nou precies gebeurd op dat tankenpark?

Dat is de vraag waar nu iedereen zich het hoofd over breekt. Het enige dat vaststaat is dat er giftig en explosief aardgascondensaat is weggelekt. Maar hoeveel en waardoor is nu onderwerp van strafrechtelijk onderzoek door het Staatstoezicht op de Mijnen onder regie van het Openbaar Ministerie.

Vanwaar zo’n forse reactie na jarenlange stilte?

Dat heeft alles te maken met augustus vorig jaar, toen een lading condensaat weggelekte bij het verschepen naar een tankschip. Toen liet de gemeente zich nog geruststellen, nu reageerde wethouder IJzebrand Rijzebol ongemeen fel. Het vertrouwen dat de veiligheid in goede handen is bij de NAM, is even helemaal weg.

Is die vertrouwensbreuk terecht?

Op zijn minst heeft de NAM niet heel goed op zitten letten. De gemeente kreeg vorige week donderdag al melding dat het naburige Afwateringskanaal verontreinigd was, maar de NAM verzekerde vrijdag dat zij niet de bron was. Pas toen waterschap Hunze en Aa’s watermonsters stuurde, bleek zondag in het NAM-lab dat het toch om condensaat ging. Maandagavond lichtte het concern de gemeente in, dinsdag opende Rijzebol het vuur.

Is alleen de NAM iets te verwijten?

Dat vroeg de Tweede Kamer deze week ook vergeefs aan minister Wiebes. Hij wacht eerst het strafonderzoek af. Maar de vraag hoe een ‘lekbak’ op het park onder ogen van de NAM zó lang kon overstromen dat giftig spul via een kilometer riool het kanaal inliep, is niet de enige die schreeuwt om antwoord.

Krijgt dit muisje dan nog meer staartjes?

De uiteenlopende en soms ronduit tegenstrijdig verklaringen van betrokken partijen, geven ook te denken over de onderlinge coördinatie bij de bestrijding van zulke ernstige incidenten. Zo claimt de NAM dat het lek beperkt bleef tot donderdag, terwijl SODM meldt dat ze het concern maandag nog tot actie maande omdat er toen ,,nog een risico was op verdere verontreiniging’’. Niet alleen de NAM heeft de komende tijd iets uit te leggen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.