Niet alleen de Studentenkrant maakt misplaatste grapjes

De Groninger Studentenkrant kwam deze week in opspraak na een artikel met mopjes over homo's. Het leidde tot een storm van kritiek. De Studentenkrant kan zich troosten niet de enige te zijn die een blunder begaat.

Volgens velen waren de homomopjes in de Groninger Studentenkrant een misplaatste grap. De UK probeerde het nog te nuanceren. Soms zit je er naast. De Studentenkrant is daar niet alleen in.

De Amerikaanse nieuwszender KTVU kwam enkele jaren geleden negatief in het nieuws, nadat een stagiar zelf de namen van de crew had verzonnen die omgekomen was bij een vliegutigongeluk van een Aziatische maatschappij.

Vorig jaar belandden enkele spelers van FC Emmen in de politiecel, nadat één van hen in een auto had gezwaaid met een pistool. Het bleek uiteindelijk om het speelgoedpistool van het zoontje van de eigenaar van de auto te gaan.

Het is een Chinees wasmerk eveneens gelukt een misplaatste grap te maken. In een reclame van een wasmiddel, wordt een donkere man in een wasmachine gestopt en komt er als Chinees weer uit. Pas daarna valt de vrouw als een blok voor de man.

Misplaatste grap of niet? Mark Rutte nam tijdens het Correspondents Dinner omroepbaas Jan Slagter op de hak, vanwege diens vermeende relatie met de dochter van Jan Marijnissen. Velen konden erom lachen. Slagter ook, maar dan als de welbekende boer met kiespijn.

Tweets leveren ook vaak problemen op. Veel twitteraars denken niet lang na bij het plaatsen van een tweet. Dat gebeurde ook Justine Sacco toen ze op weg was naar Afrika. Ze stuurde de tekst: 'onderweg naar Afrika. Ik hoop dat ik geen AIDS krijg. Grapje, ik ben blank.'

Haar selecte groepje volgers negeerde de tweet, maar toen ze uit het vliegtuig stapte, zag ze dat het massaal was gedeeld. Haar intenties waren een tweet te sturen over hoe vele onnozele blanke mensen naar Afrika en AIDS kijken, maar dat werd niet opgepikt. Ze werd gezien als racist en verloor haar baan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.