De gemeente Delfzijl is van plan om het gebouw van Lentis aan de Prins Bernhardlaan en de dansschool aan de Botterlaan in Delfzijl op te kopen.

Lentis Vastgoed is de eigenaar van het gebouw aan de Prins Bernhardlaan 26 en 26a. Voeger zat hier de Huishoudschool. Die organisatie heeft aangegeven het pand te willen verkopen. De naastgelegen dansschool staat al jaren leeg. Ook die eigenaar ziet het zitten om het gebouw van de hand te doen. De raad stelt voor de aankoop 670.000 euro beschikbaar.

Voor de sloop aan bouwen

De gemeente is van plan om hier woningen te realiseren. Delfzijl is naarstig op zoek naar zogenaamde perspectieflocaties: plekken waar huizen kunnen worden gebouwd, voor bewoners van de Zandplatenbuurt wier huizen gesloopt en herbouwd wordt in het kader van de versterking. In Delfzijl wordt waar mogelijk eerst gebouwd en daarna pas gesloopt, zodat inwoners maar één keer hoeven te verhuizen.

Delfzijl ziet kansen om het hele gebied in een keer aan te pakken: de dansschool, het gebouw van Lentis en de naastgelegen Jan Ligthartschool aan de Botterlaan 1, die al van de gemeente is. De inzet is om alle drie de panden te slopen, laat wethouder Hans de Ronde weten. Zo ontstaat naar verwachting plek voor 65 nieuwe woningen.

Toekomstmuziek

De Jan Ligthartschool komt pas in 2022 leeg te staan omdat de school dan naar het Kindcentrum West verhuist. Het duurt dus nog wel even voordat het project écht kan worden uitgevoerd.

Tot die tijd kunnen verschillende partijen gebruik blijven maken van de gebouwen. Zo zit De Kajuit in het gebouw van Lentis, waar inwoners van de gemeente terecht kunnen voor activiteiten en cursussen.

Fractievoorzitter Jan Ottens van de SeniorenPartij wilde weten wat er met de gebruikers van het pand gaat gebeuren. Krijgen zij een nieuw onderkomen? Volgens wethouder Hans Ronde is er nog niet naar nieuwe locaties gezocht, maar als het zover is wordt daar zeker goed over nagedacht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen