Roofvogel-excursies, georganiseerde wandelingen en fietstochten, het ging dit weekeinde allemaal niet door. Vanwege. Maar wat doe je dan op een dag dat binnenblijven geen optie is? Nou, dan ga je op eigen houtje vogels kijken, wandelen of fietsen.

En zo werd het dit weekeinde op de mooiste plekken van Groningen druk. Grote boosdoener: het idioot mooie novemberweer, zondag was het zo mogelijk nog aangenamer dan zaterdag. Boswachter Hans Gartner had vooraf gewaarschuwd: als je komt, kom dan ’s ochtends voor elf uur. Dan is het nog rustig en is alles op z’n mooist.

En jawel, zondag, rond het middaguur was het al zoeken naar een parkeerplekje voor de auto in het Lauwersmeergebied. Het was druk. Te? Nee. Vogelkijken, wandelen en fietsen ging er nog prima door elkaar.

De baard is meer een snor

Op het graspad langs de Strandweg richten drie vogelaars hun lenzen richting riet waar niets is te zien. Ze turen naar Baardmannetjes die zich schuilhouden onder in het riet. Bij stille wind willen ze nog wel eens naar boven komen. Apart spul. Vrouwelijke baardmannetjes heten ook Baardmannetjes. En de baard is meer een snor. Zeldzaam? Nee, zeggen de vogelaars, maar ze lopen niet met zichzelf te koop.

De zwaan waant zich onbespied

Iets verderop waant een witte zwaan zich in ondiep water onbespied. Het dier vermaakt zich met een uitgebreide badderbeurt (handig zo’n lange nek). De zwaan wordt stiekem gade geslagen vanuit vogelkijkhut Jaap Deensgat, met beperkte toegang (max 3 personen). Aan de houten wand hangt een reclamebord - je verwacht dat niet - waarop staat dat verrekijkers van Meopta, te koop bij CameraNu de beste zijn. En ook de duurste, stel ik later vast.

Wie niets met vogels, maar meer met vis heeft, moest in de haven van Lauwersoog wezen. Vishandel Sterkenburg had een kibbeling drive-in bedacht met een kleine file tot gevolg. Creëer een wachtrij en we komen.

Het water was als een spiegeltje

Boswachter Hans Gartner bevestigt de grote belangstelling dit weekeinde voor ‘zijn’ gebied. ,,Het was behoorlijk, veel drukker dan anders. Omdat het windstil was, was het aangenaam weer voor vogelaars, het water is dan als een spiegeltje waarop je de prachtige dingen kunt zien. Maar we hadden ook de laatste trekvogels, de lijsterachtigen die via de Hollandse duinen richting Frankrijk trekken.’’

Honden en reeën gaan niet samen

Hebben we ons een beetje gedragen? Gartner: ,,Het gebied is groot en kan wel een stootje hebben. Probleem is wel het parkeren, mensen zijn geneigd de auto her en der neer te zetten. We zijn wat gemakzuchtig ingesteld. Grasbermen lijden daaronder. En wat we altijd maar blijven zeggen en benadrukken, honden aan de lijn. Honden en reeën en andere kleine zoogdieren als egels gaan nu eenmaal niet samen. We spreken mensen erop aan en dat wordt ons niet altijd in dank afgenomen.’’

Het is even zoeken met z’n allen

Het Lauwersmeergebied was niet de enige plek die dit weekeinde flink werd bezocht. Buitengewoon druk was het ook in Noord-Drenthe, stelt boswachter Bart Zwiers aan het einde van het weekeinde vast. Ook hij zegt: ,,De natuurgebieden kunnen het wel aan, het zijn de parkeerplaatsen die voor de problemen zorgen. Slechts dertien procent van Nederland is natuurgebied, dus het is wel even zoeken met z’n allen. Maar we hebben die natuur zo hard nodig. Ik zeg altijd, de natuur biedt rust, ruimte en troost.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen