Limburgse bedrijf NaGa Solar wil 'niet ten koste van alles' zonnepark in Finsterwolde

Harm-Evert Waalkens, met op de achtergrond het weiland waar het zonnepark in Finsterwolde zou moeten verrijzen. Foto: Jan Zeeman

NaGa Solar wil niet ten koste van alles een zonnepark aanleggen in Finsterwolde. ,,We gaan dan ook goed nadenken of we juridische stappen ondernemen.”

Directeur Henny Pelsers van het Limburgse bedrijf NaGa Solar vindt dat zijn project, waar al bijna drie jaar aan getrokken wordt, geen eerlijke kans heeft gehad. ,,Er is geen inhoudelijke, zuivere discussie gevoerd. Dat vind ik jammer. Landbouwer Harm Evert Waalkens, op zijn grond zou het zonnepark worden aangelegd, is zelfs bedreigd. Er is aangegeven dat er asbest op het terrein zou worden gegooid. Dat vind ik op zijn zachts gezegd niet sjiek.”

Twaalf kantjes

Pelsers gaat eerst de argumentatie van de gemeenteraad van Oldambt, - ‘twaalf kantjes juridische taal’ - bestuderen en dan in overleg met zijn juristen. Maandagavond sprak de meerderheid van de raad zich uit tegen aanleg van een zonneweide in Finsterwolde. ,,Het is niet zo dat we ten koste van alles dit project willen aanleggen. Als je naar de rechter of raad van state gaat ben je veel tijd en geld kwijt. Ondertussen wordt subsidie voor dit soort projecten flink afgebouwd.” Pelsers wil er maar mee zeggen of na het doorlopen van tijdrovende rechtszaken de aanleg van het ruim tien hectare groot zonnepark nog loont.

Wellicht is er een alternatieve locatie

Misschien is er een middenweg, oppert Pelsers. ,,Een soort van poldermodel. We gaan dus ook met de gemeente Oldambt in gesprek. Wellicht is er een alternatieve locatie in Oldambt voorhanden. Nee, er ligt geen plan B. We gaan eerst deze zaak op een rij zetten. Dat zijn we moreel ook verplicht tegenover Waalkens en de gemeente. Ze zijn ons altijd ter wille geweest en de samenwerking was prima.”

Pelsers heeft weet van het feit dat het dorp in twee kampen is verdeeld. ,,Erg dat het zover is gekomen. Eigenlijk moet er nu een mediator aan de slag. Misschien had dat zelfs al eerder gemoeten. Ik heb zelf zo’n opleiding gevolgd, maar het lijkt me beter dat ik dat niet op me neem.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen