Marc van Kempen en zijn team testen het nieuwe beweeg- en leerspel MeMo op het Raadhuisplein in Stadskanaal.

Nieuw combi 'afvalspel' Stadskanaal valt in de smaak: 'waar komt een ijsje vandaan?'

Marc van Kempen en zijn team testen het nieuwe beweeg- en leerspel MeMo op het Raadhuisplein in Stadskanaal. Foto: Harry Tielman

Op afstand lijken het zo maar zeven palen die op het Raadshuisplein staan, maar dichterbij blijken ze een bron van plezier. Het nieuwe en unieke ‘MeMo-spel’ in Stadskanaal trekt sinds het deze week geplaatst is al veel bekijks.

Marc van Kempen, eigenaar van het City Hotel Stadskanaal, heeft al aardig wat drukte meegemaakt bij het ‘MEmory en MOvement-spel. Hij zit met zijn team op het terras voor het Memo-spel. „En niet alleen kinderen en jongeren hoor, ook ouderen.’’

Het spel is er samen met een aantal vrolijke afvalbakken in de vorm van een kikker en dolfijn neergezet. Het MeMo-spel en de afvalbakken zijn onderdeel van het programma voor bewustwording over afval en werden betaald van de landelijke subsidie van zwerfafvalvergoeding. Maar het gaat over meer dan alleen afval, zullen spelers merken.

Lampjes, geluiden en rennen!

Of Marc en zijn team het zelf al geprobeerd hebben? Nee, maar dat willen hij en zijn vrienden best even doen. Ze lopen naar de zeven palen, één daarvan staat in het midden de overige zes op gelijke afstand daaromheen. Als ze op de groene startknop drukken, blijkt op de bovenkant van de palen een touchscreen te zitten.

Middels een aantal symbolen kunnen de deelnemers een spel kiezen, maar duidelijk wat ze kiezen, is het niet. Ze drukken een paar keer op de knoppen: een memoryspel, een quiz en en een hardloopspelletje passeren de revue.

Ze kiezen de laatste van de drie en één van de palen licht op in blauw en rood. Marc bindt lachend de strijd aan met een collega. Steeds als ze een paal passeren en aanraken licht de volgende op. „Nog een ronde!”, schettert een stem uit de middelste paal. En dan heeft Marc verloren. Geen schande, het was immers voor de lol en zijn concurrent zette bovendien een nieuw record, wat het spel in allerlei knipperende lampjes en getoeter laat horen.

Meerdere beweeg- en denkspellen

Bij het memoryspel moeten deelnemers het juiste patroontje vinden en onthouden als die verschijnt wanneer zij op een van de buitenste palen drukken. Vinden zij een gelijke combinatie, dan moeten ze op de middelste paal drukken tot alle patronen zijn opgelost. Dan volgt een nieuwe ronde.

Deelnemers aan de quiz kiezen een kleur om mee te spelen en luisteren dan naar de vraag die de middelste paal stelt. ‘Waar komt het ijsje vandaan? Kan een berg groeien? Wie stond als eerst op de maan?’ De omliggende palen noemen dan één voor één het mogelijke antwoord. De deelnemers lopen dan naar de paal waarvan zij denken dat die het juiste antwoord gaf en drukken op hun kleur.

Het afvalspel doet het echter nog niet. Die wordt nog gemaakt aan de hand van inbreng van inwoners van de gemeente, laat een woordvoerder weten bij navraag. Het systeem kan namelijk steeds geüpdatet worden met nieuwe spellen.

‘Handleiding nodig’

Het uitvogelen van de verschillende spelsystemen is al een puzzel op zichzelf. „Het is ingewikkeld, schrijf dat maar op”, lacht de recordzetter van de hardloopwedstrijd. „Ze moeten er een gebruiksaanwijzing bijzetten.”

Ondanks het kritiekpuntje van de recordzetter is Marc laaiend enthousiast. „Het is echt een bewegings-, leer- en doespel. Ik denk dat veel kinderen en jongeren hiermee gaan spelen en dat de ouders dan een terrasje pakken.” Een gekke gedachte is dat niet: het spel had niet misstaan in een pretpark.

menu